RUSIJA

Vodena blokada Krima praktično okončana

Vodena blokada Krima je praktično završena, izjavio je krimski lider Sergej Aksjonov.
Sputnik
„Vodena blokada Krima je praktično završena, oružane snage Ruske Federacije kontrolišu čvor u Novoj Kahovki. Nacionalisti su napravili veštačku barijeru – barikadu od peska 16 kilometara od Krima. Te dve prepreke su onemogućavale da voda dospeva na Krim. Ministarstvo odbrane Rusije već kontroliše celu ovu situaciju“, rekao je Aksjonov u emisiji Solovjov uživo.
Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao da je izlazak ruskih trupa u Herson omogućio deblokadu Severnokrimskog kanala i obnavljanje vodosnabdevanja poluostrva Krim.
Ukrajina je obezbeđivala oko 85 odsto potreba Krima za pijaćom vodom preko Severnokrimskog kanala koji kreće iz Dnjepra. Međutim, posle ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom, snabdevanje republike vodom preko kanala jednostrano je potpuno obustavljeno.
Aksjonov je ranije rekao da bi obnavljanje vodosnabdevanja iz Ukrajine ovim kanalom otklonilo problem vodosnabdevanja poluostrva, a pre toga je zadužio odbor za vodoprivredu da ga pripremi za prijem vode iz Ukrajine.
Prema njegovim rečima, biće potrebno dva dana da se kompletan sistem kanala u potpunosti osposobi.
SVET
Bajden o situaciji u Ukrajini, na udaru sankcija četiri ruske banke /video/
Komentar