Često se pominju korisna svojstva belog luka, ali se izostavljaju korisna svojstva njegove ljuske, koja su čudotvorna. Za razliku od izgleda, ljuske belog luka nisu beskorisne, pune su hranljivih materija i zdravih minerala.
Najkorisnija supstanca belog luka je alicin, koji uz sulfonske kiseline sprečava razvoj kancera i nakupljanje lošeg holesterola. Sto grama belog luka pokriva polovinu dnevnih potreba za alicinom, a osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima treba da jedu jedan čen. Pored toga, beli luk sadrži aminokiselinu koja je odgovorna za povećanje potencije, piše ruski portal Bel novosti, prenosi poljski Sputnjik.
Kako da upotrebimo ljuske
Mogu se dodati u čorbu, na primer, da joj daju više ukusa.
Mogu se dodati i u sosove, povrće, variva i druga jela u kuhinji.
Savršeni su za pečenje hleba: ljuske osušimo u rerni, sameljemo u prah i dodamo u brašno. Kao rezultat dobijamo sveže pečen, aromatičan i veoma ukusan hleb.
Ljuske belog luka se mogu dodati i pečenom mesu ili ribi i tako poboljšati ukus jela.