Hrana koja je obrađena i kojoj je oduzeta nutritivna vrednost poznata je kao rafinisana ili prerađena hrana. To uključuje rafinisane žitarice (nasuprot žitaricama od celog zrna): peciva, deserte, beli hleb, testenine, mafine, kolačiće, krekere, žitarice za doručak od rafinisanog zrna, beli pirinač, palačinke, pice.
Kako prenosi ruski portal Medik forum, jedno istraživanje u Italiji je ispitalo uticaj širokog spektra namirnica i pića na rizik od razvoja raka želuca. Naučnici su analizirali podatke iz studije slučaj-kontrola sprovedene u Italiji između 1997. i 2007. godine, koja je uključivala 230 osoba sa potvrđenim rakom želuca (143 muškarca i 87 žena starosti od 22 do 80 godina) i 547 osoba u kontrolnoj grupi (286 muškaraca i 261 žena između 22 i 80 godina) koji su hospitalizovani su zbog akutnih akutne netumorske bolesti.
Osim što su ustanovili vezu rafinisanih žitarica sa ovim tipom kancera, takođe su primetili obrnute trendove rizika sa potrošnjom voća i povrća.
„Rezultati ove studije potvrđuju zaštitnu ulogu voća i povrća protiv raka želuca i ukazuju na negativan efekat (rafinisanih) žitarica na ovu neoplaziju“, zaključili su istraživači koje citira Medik forum.
Brojne studije tokom godina otkrile su vezu između rafinisane hrane i rizika od razvoja raka kako bi upozorile društvo da brine o svom zdravlju kroz zdrave navike u ishrani, prenosi Sputnjik mundo.