DRUŠTVO

Kuhinjska, morska ili himalajska: Koja so je najbolja?

So je neophodna za naše telo jer je uključena u mnoge biohemijske procese, pomaže nam da brže varimo ugljene hidrate i ubrzava metabolizam proteina. Telo je ne proizvodi samo, mi ga snabdevamo ishranom, zbog čega je veoma važno pratiti dnevnu količinu (4–10 g). Ali koja je so najzdravija?
Sputnik

Kuhinjska so

Nutricionisti kažu da sadrži najmanje korisnih materija jer je podložna teškom hemijskom tretmanu. Činjenica je da se nakon vađenja ne može potpuno očistiti od peska i drugih ostataka.

Morska so

Sadrži jod, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe. Zbog visokog sadržaja mineralnih elemenata, ova so se preporučuje. Ali pošto se suši na temperaturi od 650 stepeni, njena hemijska struktura je potpuno uništena.

Jodirana so

Portal Sovkusom.ru objašnjava da se ovoj soli namerno dodaje jod, koji pozitivno utiče na telo, normalizujući nivo hormona. Nažalost, veći deo joda isparava tokom toplotne obrade.

Himalajska so

Ova so se kopa ručno na Himalajima. Nije hemijski tretirana, već sušena na suncu. Himalajska so sadrži ogromnu količinu hranljivih materija važnih za telo. A sve to zbog činjenice da je obogaćena mešanjem sa vulkanskom magmom – piše portal i dodaje da je – prema nutricionistima – himalajska so najkorisnija za organizam.
SVET
U kojoj meri so utiče na razvoj srčanih bolesti
DRUŠTVO
Limun, so i biber: Šest primena o kojima se malo zna
DRUŠTVO
Prosipajte so po kući: Devet načina da iskoristite ovaj čudesni sastojak
Komentar