Kuhinjska so
Nutricionisti kažu da sadrži najmanje korisnih materija jer je podložna teškom hemijskom tretmanu. Činjenica je da se nakon vađenja ne može potpuno očistiti od peska i drugih ostataka.
Morska so
Sadrži jod, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe. Zbog visokog sadržaja mineralnih elemenata, ova so se preporučuje. Ali pošto se suši na temperaturi od 650 stepeni, njena hemijska struktura je potpuno uništena.
Jodirana so
Portal Sovkusom.ru objašnjava da se ovoj soli namerno dodaje jod, koji pozitivno utiče na telo, normalizujući nivo hormona. Nažalost, veći deo joda isparava tokom toplotne obrade.
Himalajska so
Ova so se kopa ručno na Himalajima. Nije hemijski tretirana, već sušena na suncu. Himalajska so sadrži ogromnu količinu hranljivih materija važnih za telo. A sve to zbog činjenice da je obogaćena mešanjem sa vulkanskom magmom – piše portal i dodaje da je – prema nutricionistima – himalajska so najkorisnija za organizam.