RUSIJA

Kozak: Kijev predožio da se dijalog sa Donbasom vodi uz pomoć posrednika

Zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak, koji je predvodio rusku delegaciju na pregovorima u okviru "normandijskog formata", rekao je da su predstavnici Kijeva predlagali da se dijalog sa Donbasom vodi uz pomoć posrednika, najbolje OEBS.
Sputnik

„Ukrajinska strana je rekla da je razgovor sa DNR i LNR moguć samo preko posrednika, da maltene aktuelni predsedavajući OEBS treba da bude posrednik između Kijeva i Donbasa, a razlike koje se budu pojavljivale da se rešavaju u normandijskom formatu, kao i da u normandijskom formatu treba da se donese i konačno rešenje, što je takođe nemoguće i nije predviđeno dokumentima“, rekao je Kozak.

Kako je napomenuo, u tom formatu strane države ne mogu da nameću ukrajinskim zakonodavnim telima kakve izmene treba uneti u Ustav, tako nešto može da bude rezultat dogovora samih Ukrajinaca.
„Ukrajinske kolege predlažu da se sve konačne odluke prenesu na normandijski format s tim da im se da recept na koji način da se reguliše konflikt u Donbasu u vidu izmena Ustava... što nije logično i nije prihvatljivo“, istakao je on.
Rusija je, s druge strane, pozvala da se u preporukama savetnika unese datum početka dijaloga Kijeva sa DNR i LNR ali partneri to nisu prihvatili.
Kako je naveo Kozak, predlog je bio da taj dijalog počne na prvom narednom zasedanju Kontakt grupe, ali je i to odbijeno.

Pariz: Sastanak potvrdio zajedničko opredeljenje za primenu Minskih sporazuma

Sastanak političkih savetnika zemalja „normandijske četvorke“ u Berlinu trajao je dugo i bio je veoma složen, ali je tokom razgovora potvrđeno zajedničko stremljenje za primenu Minskih sporazuma, saopštio je predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova.
Podsetimo, pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
RUSIJA
Nakon skoro devet sati pregovora: Sastanak u „normandijskom formatu“ završen bez rezultata
Komentar