RUSIJA

Koja dva simptoma na noktima ukazuju na povišen holesterol

Na noktima nogu se mogu pojaviti znaci koji ukazuju na povišen nivo holesterola u organizmu, objavilo je britansko izdanje lista „San“.
Sputnik
Važno je da se na vreme primete takve promene s obzirom da holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uključujući infarkt i moždani udar koji su među prvim uzročnicima smrtnosti na Zemlji.
U britanskom Dobrotvornom fondu za istraživanja kardiovaskularnih bolesti su naveli da o visokom nivou holesterola mogu da ukažu lomljivi nokti na nogama ili nokti koji sporo rastu.
Eksperti tvrde da ti simptomi mogu nastati zbog promenama u ishrani ili usled nedostatka kalcijuma. U slučaju da se ovi simptomi pojave bez nekih promena u načinu života, onda je neophodno obratiti se lekaru.
Ponekad ljudi i ne znaju da imaju povećan holesterol dok se ne dogodi infarkt ili moždani udar. To je razlog što holesterol zovu „tihim ubicom“.
Visok nivo holesterola mogu izazvati takozvane bolesti perifernih arterija u kojima se nagomilavaju masne naslage koje blokiraju arterije. To može izazvati neke pojave na noktima nogu zbog ograničenog protoka krvi na stopalima.
RUSIJA
Ruski kardiolog otkriva kako bez tableta sniziti holesterol
Komentar