DRUŠTVO

Vitamin večne mladosti: Koju hranu jesti da sprečimo starenje

Sa godinama ljudsko telo gubi ili prestaje da apsorbuje neophodne vitamine – javljaju se zdravstveni problemi, lepota počinje da bledi. U održavanju vitalnosti kože i kose ključnu ulogu ima vitamin B2 – sprečava starenje organizma, vraćajući sat unazad.
Sputnik
Ovo je istakla gastroenterolog Elena Tulpina u intervjuu za kanal 5, gde je objasnila da je vitamin B2 poznat i kao vitamin lepote jer učestvuje u sintezi proteinskih molekula u telu i odlaže starenje.
„Svi biohemijski procesi u našem telu odvijaju se uz učešće vitamina B, uključujući vitamin B2, ili riboflamin. Istovremeno, glavna uloga vitamina B2 je aktivacija drugih vitamina B: B6, B9 (folna kiselina) i vitamina B12, bez njih oni neće raditi “, objasnila je doktorka.
Vitamin B2 igra ogromnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata. Naše telo troši vitamin B2 u značajnim količinama kako bi obezbedilo normalno funkcionisanje mnogih procesa, pa smo stoga često u deficitu sa ovim vitaminom.

Kada se javlja nedostatak vitamina B2?

Potreba za vitaminom B2 se povećava kao rezultat intenzivne fizičke aktivnosti, anemije, bolesti štitne žlezde i gastrointestinalnog trakta. Zloupotreba alkohola, uzimanje kontraceptiva, antibakterijskih i drugih lekova takođe su provocirajući faktori za „gubljenje“ ove neophodne komponente.

Znaci nedostatka vitamina B2 u telu

Nedostatak vitamina prvenstveno utiče na stanje kože, kose i noktiju, koji se zasnivaju na proteinskim komponentama. Kolagen i elastin su takođe proteinski molekuli, pa su lepa elastična i blistava koža, svilenkasta kosa, jaki nokti zasluga vitamina B2. Tulpina navodi da se suva koža, lomljiva kosa i nokti koji se ljušte mogu manifestovati u drugim patologijama, ali je nedostatak vitamina B2 čest krivac.
Još jedan karakterističan simptom nedostatka elementa su ispucalost u uglovima usta, kao i suvoća ili zapaljenje sluzokože usne duplje. Glavobolja i slabost mišića takođe mogu ukazivati na to da vaše telo ne dobija dovoljno B2.

Hrana koja sadrži vitamin B2

Vitamin B2 se nalazi u hrani životinjskog i biljnog porekla. Životinjski izvor vitamina B2: mleko, sir, sveži sir, jaja i iznutrice - jetra i bubrezi. U biljnim proizvodima, element u tragovima se nalazi u pečurkama i pinjolima.
Gastroenterolog savetuje da nivo vitamina u telu treba ispitati u saradnji sa lekarom, a zatim će, na osnovu testova, on moći da izabere optimalnu dozu za svaki konkretan slučaj.
DRUŠTVO
Ruski hematolozi otkrivaju koje voće je „živi aspirin“
RUSIJA
Ruski lekari objašnjavaju zašto je cink važan
Komentar