Đumbir može da bude koristi za lečenje različitih zdravstvenih stanja zbog svojih višestrukih svojstava – deluje na smanjenje mučnine i takođe je odličan antioksidans, ali ako se prekorači upotreba ovog korena, počinju problemi.
Prema informacijama koje je prikupila Fondacija „Dr Antonio Estebe“, đumbir se dobro podnosi u dozama manjim od 5 grama dnevno.
„Pri visokim dozama postoji veći rizik od pojave neželjenih efekata i smanjuje se podnošljivost“, navodi se u dokumentu.
Iako su uobičajeni neželjeni efekti visoke konzumacije đumbira bol u stomaku, dijareja, svrab u ustima i grlu, kao i povraćanje, postoji nekoliko štetnih efekata koji mogu biti zabrinjavajući.
1.
Nemojte mešati sa antidijabeticima: đumbir može povećati koncentraciju insulina. U teoriji, može imati aditivni efekat sa antidijabetičkim lekovima i izazvati hipoglikemiju.2.
Ne mešati sa blokatorima kalcijumskih kanala: Prema informacijama koje daje fondacija, đumbir ima aditivni efekat sa ovim jedinjenjima. Postojeća istraživanja ukazuju da može imati hipotenzivne efekte, pored sposobnosti blokiranja kalcijumskih kanala koja može izazvati neočekivani odgovor.