Takođe, pored hrane i drugi faktori utiču na nivoe naše energije — san, vežbanje, čak i koliko često jedemo.
„Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije“, naveo je Mario Spano, sportski dijetetičar i konsultant za sportsku ishranu.
Kako navodi portal „Real Simple“, namirnice koje daju najviše energije su:
Sočivo
Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih.
Bogato je vlaknima i ugljenim hidratima koji će da vas zasite i obezbede energiju na duži period.
Zeleno povrće
Rukola, prokelj, brokoli i blitva. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima koji podstiču proizvodnju energije u mitohondrijama.
Grčki jogurt
Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B.
Vitamini B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.
Cvekla
Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima, preneo je portal „Magazin novosti“.