Na primer, višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Takođe, svetlost, kiseonik, toplota i vlažnost su faktori koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište, namirnice će duže ostati ukusne, sveže i bogate hranjivim sastojcima.
Sveži sir i pavlaka
Sveži sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.
Brašno, palenta i zobene pahuljice
Želite li sačuvati brašno od malih insekata koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.
Bobičasto voće
Bobice, poput borovnica, duže će vam biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom mešavinom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i odložite.
Hleb
Želite li da hleb duže ostane svež i mekan, i ne ubuđa se, u vrećicu ubacite štap celera.
Jabuka
Ukoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jedan uz drugi u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
Suvo voće
Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
Banana
Zamotajte koren banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.