SVET

Britanski ministar odbija da nosi masku u parlamentu

Ministar finansija Velike Britanije i poslanik Riši Sunak, odbio je da nosi masku u punom Donjem domu parlamenta.
Sputnik
On je ponovio da ministri još nisu uvereni u to da je potrebno da se pređe na vladin plan B za kovid tokom zime, kojim bi se uvelo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, vakcinacioni pasoši i više rada od kuće, preneo je „Gardijan“.
„U ovom trenutku, podaci ne pokazuju da bi trebalo odmah preći na plan B. Naravno, imaćemo to u vidu. Planovi su spremni, već smo ih pokazali javnosti kako bismo predočili ljudima koje su moguće opcije na zimu, za koju smo rekli da će biti izazovna. Tamnije nebo i hladnije vreme su idealni za širenje kovida“, rekao je Sunak.
Sunak, koji ne nosi masku u Donjem domu, izbegao je pitanja o tome da li time radi pravu stvar u često prepunoj, slabo provetrenoj prostoriji.
Dodao je da je nosio masku u ostalim prilikama, kao što su puni vozovi.
„Vladino uputstvo za ljude je da sami donesu odluku prema situaciji u kojoj se nalaze. Svako radno mesto će biti drugačije, zavisno od toga koliko ljudi ima u prostoriji, koliko dugo ste tamo, da li znate ljude ili ne“, istakao je.
Ovo je bio stav vlade po pitanju nošenja maski u Donjem domu, sve dok ministar zdravlja Sadžid Džavid nije prošle nedelje rekao da bi parlamentarci trebalo da budu primer kada je reč o nošenju maski.
Profesor pedijatrije na Univerzitetu Bristol i član vladinog Zajedničkog tela za vakcinaciju i imunizaciju Adam Fin rekao je da oslanjanje samo na vakcine, čak i sa buster dozama, nije dovoljno.
„Voleo bih da ponovim da same vakcine, u trenutnoj situaciji, čak i ako je situacija optimalna, nisu dovoljne da stave stvari pod kontrolu“, rekao je Fin za „Skaj“, prenosi Tanjug.
DRUŠTVO
Britanska laboratorija osumnjičena za izdavanje 43 hiljade lažno negativnih PCR testova
Britanski ministar zdravlja podneo ostavku
Komentar