EKONOMIJA

5G auto-put u Srbiji: Britanci dali garanciju

Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila je zajam u iznosu od 430 milion evra za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, potvrđeno je danas na Globalnom investicionom samitu u Londonu.
Sputnik
„Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko četiri milijarde funti“, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu, prenosi Ekapija.
Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat tursko-britanskog konzorcijuma „Behtel-ENKA“ predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.
UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20 odsto vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije, navodi se u saopštenju.
UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije.
„Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor. Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa Velike Britanije i Srbije usmerenim ka budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije. Ovi sektori su ključni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana“, rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.
Zajam daje „Džej-pi Morgan Čejs bank“ „Koridorima Srbije“ na 13 godina, uz kamatnu stopu od 0,5 odsto godišnje, uvećana za šestomesečni euribor, uz garanciju UKEF, piše Ekapija.
Misteriozno otkriće na trasi prvog digitalnog auto-puta u Srbiji
Prve deonice najsavremenijeg srpskog auto-puta biće gotove 2022. godine /foto/
Počela gradnja srpskog koridora: Na digitalnom auto-putu 84 mosta i nijedan tunel
Komentar