RUSIJA

Ruski kosmički brod sa filmskom ekipom sleteo na Zemlju /video/

Kosmički brod „Sojuz MS – 18“ sa glumicom Julijom Peresiljd, režiserom Klimom Šipenkom i astronautom Olegom Novickim nakon dve nedelje provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) – sleteo je na Zemlju.
Sputnik
Pre poletanja ekipa se pozdravila sa kosmonautima koji su ostali na MSS, zatim su prešli u svemirski brod „Sojuz MS – 18“ i obukli zaštitna kosmonautska odela.
Spuštanje sa orbite počelo je u 4.14 po moskovskom vremenu, u 6.42 je brod uključio motore kako bi započeo proces kočenja, a padobran se otvorio ubrzo nakon što je aparat ušao u gušće delove atmosfere.
Posada je zatim sletela u stepe Kazahstana, 148 kilometara jugoistočno od grada Žezkazgan.
Kako je saopšteno iz ruske svemirske agencije „Roskosmos“, cela ekipa se oseća normalno i sletanje je uspešno izvedeno.
Posadu „Sojuza“ su dočekali vojnici centralnog vojnog okruga, a angažovano je 200 vojnika, 12 helikoptera Mi-8MTV5-1, tri aviona An-26, šest vozila-amfibija „Plava ptica“ i još 14 specijalnih vozila.
Podsetimo, Klim Šipenko i Julija Peresiljd su 5. oktobra poslati u orbitu zajedno sa kosmonautom Antonom Škaplerovom kako bi snimili prvi igrani film u kosmosu. Oni će u orbiti provesti 12 dana.
Detalji radnje filma se drže u strogoj tajnosti. Za sada je poznato da se radi o dramskom filmu o doktorki (Peresiljd) koja ima mesec dana da se pripremi za let na Međunarodnu svemirsku stanicu gde će spasavati nekoga od posade.
RUSIJA
Filmska ekipa sleće iz kosmosa za manje od 24 sata, kakav ih poklon očekuje?
Komentar