DRUŠTVO

Kako se pravilno kuva turska kafa i koje su najveće greške

Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa.
Sputnik
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje, prenose Novosti magazin.
Osnovne greške kod pripreme kafe:
Previše mešanja ubija ukus;
Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji - bolji!
Najveći neprijatelj šoljici kafe
Komentar