DRUŠTVO

Hrana bogova: Zašto ne treba preterivati sa grožđem

Simbol plodnosti i izobilja, slasna voćka koju vole i odrasli i deca i za koju se odavno zna da njeni sastojci izuzetno pozitivno utiču na organizam.
Sputnik
Pre nekoliko vekova lekari su savetovali da se grožđe jede ili da se pije sok od njega u slučaju glavobolje, gubitka energije, gubitka apetita i drugih znakova slabosti.
Savremeni naučnici su sproveli mnoga istraživanja i naučno su dokazali da su tvrdnje njihovih prethodnika istinite. Ukratko, konzumiranje grožđa ima mnoge benefite:
-stimuliše rad mozga
-daje energiju
-pomaže u borbi protiv depresije
-jača imunitet
-jača zidove krvnih sudova
-smanjuje verovatnoću razvoja onkoloških bolesti
-pomaže u oslobađanju stresa
-normalizuje varenje
-sprečava razvoj hronične bubrežne insuficijencije i Alchajmerove bolesti
-umanjuje bol ( na primer u zglobovima pri kretanju)

Korist za žene

Prema rečima glavnog lekara austrijskog centra za zdravlje u Moskvi „Verba majer“ Irine Popove, grožđe sadrži supstance koje smanjuju mogućnost razvoja malignih tumora mlečne žlezde i materice. Takođe, pogodno je za trudnice, jer jača imunitet i poboljšava rad digestivnog trakta.

Korist za muškarce

Kako dodaje Popova, kod muškaraca grožđe sprečava razvoj raka prostate, povoljno utiče na potenciju i ima blagotvorno dejstvo na urogenitalni sistem.

Loše strane

Međutim, uprkos obilju korisnih kvaliteta i velikoj količini vitamina i minerala, grožđe ipak ne bi trebalo da jedemo koliko god želimo.
Grožđe sadrži mnogo šećera, upozorava doktorka, – u sto grama čak 15 grama je šećer. Oštećuje zidove krvnih sudova. Visoki glikemijski indeks ploda povećava apetit, može dovesti do povećanja telesne težine.
Grožđe sadrži kiselinu i šećer koji krajnje negativno utiču na zdravlje zuba. Dakle, oni su glavni uzročnici za nastanak karijesa.
Kada voćne kiseline, koje sadrži grožđe, dođu u dodir sa zubima zahvaćenim karijesom, uzrokuju snažne bolove. Međutim, ukoliko ne jedete na kilograme grožđa i ukoliko nakon konzumiranja ovog slasnog ploda isperete usta bar običnom vodom, nemate razloga da brinete za zdravlje vaših zuba više nego obično.
RUSIJA
Ruska doktorka otkriva osam načina kako da usporimo starenje
Komentar