„Penal za Englesku je penal za Borisa Džonsona“

Činjenica da je fudbalska reprezentacija Engleske gotovo na poklon dobila penal u polufinalu Evropskog prvenstva je „izraz zahvalnosti“ britanskom premijeru Borisu Džonsonu na reakciji po pokušaju stvaranja Superlige, nezavisne od UEFA, ocenjuje italijanski Gazeta delo Sport.
Sputnik
Sterling progovorio o penalu: „Dodirnuo me je...“
Renomirani list je povezao dešavanja sa polufinala Evropskog prvenstva sa prethodnom velikom dramom u evropskom fudbalu, koja je okončana reakcijom Džonsona i pretnjama klubovima koji su bili deo „zavere“.
Podsetimo, ranije ove godine, najbogatiji klubovi Evrope su pokušali da sprovedu ideju o Superligi, kontinentalnom takmičenju nezavisnom od UEFA, koje je trebalo da bude finansirano američkim novcem.
Džonson je hitro reagovao, uputio je pretnje engleskim klubovima koji su redom odustajali od ideje i ostajali verni UEFA, odnosno njenim takmičenjima Ligi šampiona i Ligi Evrope.
Gazeta delo Sport navodi da je to razlog zbog koga je Engleska dobila „sudijsku naklonost“ u polufinalnom duelu Evropskog prvenstva protiv Danske.
Engleskom timu je u produžetku dodeljen penal, evidentno za prekršaj koji nije morao da bude okarakterisan tako, a koji je za posledicu doneo gol i rezultat 2:1 kojim je Engleska izborima mesto u finalu.
„Veoma darežljiv penal koji je omogućio Engleskoj da eliminiše Dansku potvrđuje sumnje o razmeni usluga između UEFA i Borisa Džonsona, koji se smatra spasiocem evropskog fudbala pošto je poveo napad na inicijatore Superlige“, naveo je izveštač italijanskog lista iz Londona, Stefano Boldrini.
U tekstu je navedeno da se prekršaj nad Rahimom Sterlingom u kaznenom prostoru Danske može nazvati „graničnim sa nepostojećim“.
Bez obzira na sve, Engleska je izborila finale, gde će se sastati upravo sa Italijom, na svom Vembliju.
► Kako su Danci „pokradeni“ na EP – dve lopte i laser u trenutku penala
► Čekalo se, čekalo i – desila se „lepotica“! /video/
► Gospodin „domaćinsko suđenje“ – Srbija pamti, ali Ronaldo i Danci ne opraštaju
Komentar