Murmanski gurmanluci: Norvežanin oduševljen ruskim delikatesima

Murmansk se pretvorio u sjajno mesto za one koji vole da ugađaju svom nepcu i uživaju u dobroj hrani, smatra norveški novinar i fotograf Jan Espen Kruse.
Sputnik
Prema njegovim rečima, taj grad se veoma promenio u poslednjih nekoliko godina, posebno na gastronomskom planu, budući da na „Koljskom poluostrvu ima puno delikatesa“.
Konkretno, izdvojio je jelo koje se priprema od mesa severnog jelena.
„Mekano i sočno meso sa kostima podseća na odrezak. Spolja je imalo divnu prženu koricu, a iznutra je bio ružičasto“, objašnjava strani novinar.
Pored toga, oduševio ga je ragu od vrganja, sos od brusnice i prženi krompir sa parmezanom i uljem od tartufa.
Treba pomenuti i kraljevsku krabu, školjke, morski jezik i marinirani losos, istakao je Kruse.
Od pića je izdvojio mors — popularni ruski hladni napitak od bobičastog voća).
Jedna od popularnih ruskih poslastica su vafle sa kondenzovanim mlekom u obliku rolnica.
Međutim, prema rečima fotografa, Norvežani bi ipak veću ocenu dali tradicionalnoj torti od meda (medovik) ili desertima sa lokalnim sastojcima, poput brusnice ili moroške (žuto-narandžaste maline).
Moroška
Ranije je francuski kuvar Žerom Rigo izjavio da je na njega poseban utisak ostavila takozvana „uha“ – tradicionalna ruska riblja čorba.
Pročitajte još:
Komentar