Dogovoriti posetu Putina Srbiji: Vučić i Gruško razmenili važne poruke /foto/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom, sa kojim se saglasio da je svaka poseta ruskih zvaničnika potvrda visokog stepena međusobnog razumevanja i svedočanstvo dobre srpsko-ruske saradnje.
Sputnik
Vučić je izrazio nadu da bismo mogli da dogovorimo posete visokih ruskih zvaničnika, uključujući i posetu predsednika Putina, saopštila je pres služba predsednika.
Gruško je, kao najbliži saradnik ministra Sergeja Lavrova, izneo uveravanja o daljem unapređenju inače bliske saradnje dveju zemalja.
Osim o bilateralnim odnosima i budućim zajedničkim projektima, Vučić i Gruško razgovarali su i o situaciji u regionu i, s tim u vezi, o toku dijaloga Beograda i Prištine.
Predsednik Vučić je istakao da je srpska delegacija imala težak dan u Briselu, ali je čvrsto zastupala državne i nacionalne interese boreći se za politički kompromis. On je i ovom prilikom zahvalio na aktivnoj podršci Rusije u odbrani celovitosti i nezavisnosti Srbije u međunarodnim forumima.
Predsednik Vučić je takođe zahvalio na pomoći Rusije tokom pandemije KOVID-19 i za isporuke vakcine Sputnjik V, a posebno za zajedničku proizvodnju tih vakcina u Institutu Torlak, čiji je probni rad zvanično pokrenuo sa predsednikom Putinom.
Selaković: Nadamo se Putinovoj poseti Beogradu do kraja godine /video/
Vučić se odmah po završetku sastanka oglasio na svom profilu na Instagramu, rekavši da je od Gruška dobio uveravanja o daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije.
"Odličan sastanak sa Aleksandrom Gruškom, najbližim saradnikom Sergeja Lavrova. Preneo sam važne poruke Srbije za predsednika Putina i ministra Lavrova i dobio uveravanja o daljem unapređenju, inače veoma bliske saradnje između Srbije i Rusije", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".
On je poručio da se u teškim trenucima "uvek najjasnije vidi ko vam je prijatelj".
Uz post je objavljena i fotografija sa sastanka.

Saradnja u proizvodnji ruske vakcine doprinosi jačanju odnosa

Sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije razgovarao je i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Sagovornici su se složili da dobre političke odnose treba iskoristiti i za dalje unapređenje i jačanje ekonomske saradnje.
Poseban doprinos jačanju naših odnosa daje i saradnja u proizvodnji ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji, istakli su Dačić i Gruško.
Gruško je informisao Dačića o sastanku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je pre dva dana održan u Ženevi.
Ivica Dačić je tim povodom ocenio da su direktni razgovori veoma važni i izrazio nadu da će ovaj sastanak doprineti otklanjanju nerazumevanja i popuštanju napetosti između Rusije i SAD.
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško
„Dobre političke odnose treba iskoristiti i za unapređenje i jačanje ekonomske saradnje“.
Zamenik šefa ruske diplomatije preneo je srdačne pozdrave ruskog rukovodstva, ističući da je nedavna poseta Dačića Ruskoj Federaciji bila veoma uspešna i da je dala novi doprinos jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje koji su na veoma visokom nivou.
Gruško je, takođe, zajedno sa ambasadorom Rusije u Beogradu, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, položio cveće na spomenik Večnoj vatri.
Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško polaže cveće na spomenik Večnoj vatri
Podsetimo, Gruško je poslednji put u Beogradu boravio u novembru 2019. godine kada je na sastanku sa tadašnjim šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da mnoge snage žele da Balkan i Srbiju pretvore u arenu političke konfrontacije, kao i da žele da ih stave pred veštački izbor između Rusije i Zapada.
Tadašnja poseta Gruška Srbiji bila je uvertira za sastanak Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, u decembru iste godine.
Pročitajte još: 
Komentar