Nastupa nova era atomske energetike: Rusija gradi nuklearku nove generacije

Rusija je pokrenula izgradnju novog nuklearnog energetskog kompleksa budućnosti, prvog na svetu energetskog bloka nove generacije BREST-OD-300, kod kojeg havarije tipa Černobilja i Fukušime će biti u principu nemoguće.
Sputnik
Izgradnja se odvija u gradu Seversku na platformi „Sibirskog hemijskog kombinata“ (SHK) ruske državne korporacije „Rosatom“.
S tim u vezi, predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je da početak izgradnje jedinstvenog energetskog bloka u Rusiji označava početak nove ere u nuklearnoj energetici.
Energetski blok sa snagom od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u SHK u okviru projekta „Proboj“. Očekuje se da će reaktor BREST početi sa radom između 2025-2030. godine.

Od prve industrijske nuklearke do „bloka budućnosti“

Tehnologije u osnovi eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa istovremeno će omogućiti rešavanje ključnih zadataka nuklearne industrije u vezi sa ekologijom i sirovinama.
BREST nije jedini takav na svetu, ali je prvi koncept koji zadovoljava sve bezbednosne i ekonomske zahteve nuklearne energetike i usmeren je na rešavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od otprilike 1200 megavata.
Rusija gradi jedinstvene nuklearne reaktore
Novi nuklearni „energetski kompleks budućnosti“ gradi se na mestu gde je krajem 1950-ih godina pokrenuta prva ruska industrijska nuklearna elektrana — Sibirska nuklearna elektrana.
Inače, Rusija je prva u 21. veku izgradila i pustila u rad nuklearne energetske blokove sa reaktorima takozvane generacije „tri plus“, a sada je reč o ovladavanju tehnologijama postrojenja četvrte generacije.
Ruski stručnjaci uspeli su da pokažu da je moguće napraviti brze nuklearne reaktore na takav način da će njihova bezbednost biti zasnovana na zakonima prirode, a ne na stvaranju dodatnih inženjerskih barijera i povećanju broja osoblja. To i jeste princip prirodne bezbednosti, koji je ušao u osnovu koncepta BREST.
Njegova konstrukcija isključuje takozvano ubrzanje neutrona koje je izazvalo katastrofu u Černobilju. Pored toga, sa reaktorom BREST nemoguć je scenario katastrofa ni kao u elektrani „Fukušima“.
Pročitajte još:
Komentar