Englezi teraju Amerikance, čude se šeiku, ali Rusu moraju da skinu kapu

Čelsiju je svanulo otkako je 2003. godine ruski oligarh Roman Abramovič kupio klub! Nijedan tim sa Ostrva nije osvojio više trofeja od londonskih „plavaca“, a poslednji u nizu stigao je u subotu uveče pobedom nad Mančester sitijem, osvojena je po drugi put Liga šampiona.
Sputnik
Četa Romana Abramoviča je na krovu Evrope! /video/
I dok na Ostrvu vlada haos pred utakmice Mančester junajteda čiji se navijači bore da oteraju vlasnike zbog suše trofeja - američke biznismene porodicu Glejzer, pristalice Mančester sitija se čude politici koju vodi šeik jer je, pre svega dozvolio Gvardioli da potroši 925 miliona evra na pojačanja, a da ne donese trofej, u Čelsiju slavljenička atmosfera.
Ne samo što je u velikom finalu u Portu na kolena bačen upravo favorizovani Siti golom Kaja Haverca, već je klub iz Londona pod komandom Rusa Romana Abramoviča stigao čak do 17. trofeja od 2003. godine, pa u tom najvažnijem segmentu nijedan engleski klub ne može da im parira.
Roman slavi punolestvo na Stamford bridžu, a tokog pomenutih 18 godina njegove vladavine Čelsi je osvojio pet trofeja FA Kupa, isto toliko puta bio je najuspešniji na kraju sezone u Premijer ligi, osvojena su tri Liga kupa, dve Lige Evrope i kao šlag na torti dve Lige šampiona.
​Neverovatnih 17 trofeja u eri ruskog milijardera Romana Abramoviča. Ipak, ove sezone nisu u plavom delu Londona tekli 'med i mleko'. Daleko od toga. Potrošena je možda i najveća klupska legenda Frenk Lampard, koji je dobio otkaz, a na njegovo mesto, na mesto menadžera doveden je Tomas Tuhel.
Nemac je najuren iz Pariza, PSŽ nije imao strpljenja i sluha za njegov precizni i pedantni rad, pa su angažovali Maurisija Poćetina i raspali se. Ostali su bez Lige šampiona koja je bila imperativ, izvisili su i za praktično zagarantovani trofej Lige 1, titulu im je ispred nosa ukrao Lil. 
Stigao je Tuhel 26. januara u London i to usred kišnog perioda, a kao što izreka kaže posle kiše dođe sunce! I tako je i bilo. Nemac je dobio odrešene ruke od predsednika Abramoviča, momentalno je u tim vratio fudbalere koje je njegov prethodnik Lampard otpisao i stigli su rezultati.
Možda su izgubili finale FA Kupa od Lestera, ali su onu najvažniju utakmicu, onaj najvažniji trofej - „klempavka“ osvojili na fantastičan način. Igrao je Čelsi fudbal u finalu na stadionu Porta „Dragao" i uspeo je da zaustavi do tog trenutka nezaustavljivi Mančester siti.
Direktan krivac za maestralnu taktiku i za to što su „građani“ delovali nemoćno pred Kanteom, Vernerom, Havercom i ostalim asovima Čelsija, bio je upravo Tomas Tuhel.
Rus Roman Abramovič koji se za sve konsultuje sa svojom „desnom rukom“ izvršnom direktorom Marinom Granovskajom, znao je šta radi i koga dovodi na mesto trenera. Takva odluka mu se ekspresno isplatila.
I dok crveni deo Mančestera tera Amerikance Glejzere koji u svemu vide samo profit i ne ulažu u klub onoliko koliko bi trebalo, dok Siti plače zbog novog neuspeha na putu ka ostvarenju sna zvan Liga šampiona, Čelsi slavi Rusa i Nemca!
► „Zvezdina kobra“ za Sputnjik: Revakcinacija na godišnjicu Barija
► Ekskluzivno: Kamera Sputnjika na ulicama Porta pred finale Lige šampiona /video/
► Šeik bacio rukavicu u lice Romanu Abramoviču
 
Komentar