U Rusiji napravljen prototip modernizovanog helikoptera „Aligator“ Ka-52M

Arsenjevska avijaciona kompanija „Progres“, koja ulazi u sastav holdinga „Helikopteri Rusije“ napravila je dva prototipa modernizovanih borbenih helikoptera Ka-52M i spremna je da započne isporuku prvih serijskih helikoptera 2022. godine, izjavio je direktor kompanije Jurij Denisenko.
Sputnik
„Prošle godine smo na bazi serijskih helikoptera napravili dva prototipa modernizovanih borbenih helikoptera Ka-52M, koji se odlikuju povećanim karakteristikama i pojačanim borbenim mogućnostima“, prenosi Sputnjik reči Denisenka.

On je naveo da su testiranja Ka-52M, koja su počela prošle godine, obavljena na teritoriji Nacionalnog centra za gradnju helikoptera „Milj i Kamov“ i da se završetak razvojnih radova planira u 2022. godini.

Šta može ruski helikopter "Aligator": Uništava dronove ili se „druži sa njima“? /video/

„Uklapamo se u ovaj rok i uzimajući u obzir trajanje proizvodnog ciklusa, spremni smo da već sada počnemo sa montažom helikoptera Ka-52M kako bismo obezbedili prve isporuke serijskih letelica sledeće godine“, dodao je Denisenko.

Helikopter je opremljen modernizovanim optičko-elektronskim sistemom sa uvećanim dometom otkrivanja i prepoznavanja ciljeva, novim digitalnim pogonom, koji će povećati tačnost ciljanja prilikom gađanja iz topa. Modernizovani Ka-52 dobio je i novi radarski sistem sa aktivnim faznim antenskim nizom i navođenom raketom uvećanog dometa.

Elise glavnog rotora su opremljene jačim grejačima, što će omogućiti korišćenje helikoptera u svim temperaturnim opsezima, uključujući i Arktik. Helikopter ima i snažnije točkove stajnog trapa, koje su veće nosivosti i otpornosti na habanje, kao i led osvetljenje.

Modernizovani „Aligator“ ima i nov enterijer kabine, koja će obezbediti ispunjavanje savremenih ergonomskih zahteva, uključujući i pilotiranje u mraku sa naočarima za noćno posmatranje.

Podsetimo se, 10. avgusta su „Helikopteri Rusije“ izveli prvi let prototipa najnovijeg borbenog helikoptera Ka-52.

Pročitajte još:

Komentar