Popović pozvao ruske partnere da ulažu u Srbiju /foto/

Na sastanku Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije održanom u Moskvi, kopredsednik Nenad Popović pozvao je ruske partnere da nastave ulaganja u Srbiju, konstatujući da je naša zemlja za njih najbolje tržište u Evropi.
Sputnik

Uprkos tome što je pandemija virusa korona dovela do pada ekonomske aktivnosti u celom svetu i uticala na dinamiku odnosa između Srbije i Rusije dve zemlje imaju ogroman potencijal za dalji razvoj saradnje.

„Nažalost, parlamentarni izbori u Srbiji, pandemija i kriza koja je praktično pogodila ekonomije svih zemalja sveta uticali su i na dinamiku naših odnosa“, ocenio je Jurij Borisov, kopredsednik Mešovite komisije i potpredsednik ruske Vlade.

On je istovremeno izrazio nadu da će ti odnosi biti obnovljeni i da će tempo saradnje biti vraćen na nivo na kojem je bio do 2020. godine. Borisov je podsetio da je prošle godine povećana trgovinska razmena za više od 22 odsto.

Popović pozvao ruske partnere da ulažu u Srbiju /foto/

Potpredsednik ruske Vlade je podsetio da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je prošle nedelje dobila rusku vakcinu „Sputnjik V“ i uveren je da će uspešno proći ispitivanje.

„U to uopšte ne sumnjamo...“, dodao je on.

Borisov je čestitao ministru Popoviću imenovanje na funkciju kopredsednika Međuvladinog komiteta Srbije i Rusije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i istakao da će njegovo imenovanje dati novi impuls razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Popović je istakao da su odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji.

Putin potpisao Zakon o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između EAEU i Srbije
„Odnosi Srbije i Rusije su najbolji u istoriji, pre svega zahvaljujući bliskom ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina", rekao je srpski ministar.

Popović se takođe zahvalio Rusiji na principijelnoj podršci koju koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i Metohije.

„Što se tiče ekonomske saradnje imamo ogroman potencijal. Srbija je jedina zemlja u svetu koja sve što proizvede u Srbiji može da izvozi na rusko tržište i tržište Evroazije bez carina. Taj potencijal moramo da iskoristimo mnogo više i siguran sam da ćemo uspeti da ovu saradnju podignemo na još viši nivo. Imamo punu podršku ruske strane da naši prehrambeni proizvodi — koji čak i u vreme ove pandemije korona virusa imaju rast eksporta u RF — budu još više prisutni na policama prodavnica i supermarketa u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima“, rekao je Popović.

Želja nam je, dodao je on, da u sledećih pet godina povećamo naš izvoz u Rusiju na 1,5 milijardi dolara, što bi, kako je ocenio bio istorijski uspeh u našem izvozu.

Pročitajte još:

Komentar