Bugarska skupo plaća gasnu nezavisnost

Sve je izvesnije da će Bugarska, posle 2022. godine moći da se snabdeva i gasom preko LNG terminala u grčkom gradu Aleksandrupolisu, u kome je bugarska nacionalna kompanija „Bulgartransgaz“ vlasnik petine kapitala.
Sputnik

Pored toga što ubrzano gradi cevovod kojim će ruski gas iz „Turskog toka“ od Tu

Bugarska hoće ruski gas, iako ima alternative
ice kroz Srbiju, Bugarska nastavlja i sa projektima koji će joj obezbediti snabdevanje gasom i iz drugih – neruskih izvora.

I taj terminal, o kome se priča već godinama, nije više samo floskula u političkim obećanjima da će raditi na realizaciji novih izvora snabdevanja gasom.

„Zimsko leto“ obezbedilo Bugarima smanjenje cena gasa

Plutajući gasni terminal

„Faza povezivanja u ispitivanju tržišta za rezervaciju kapaciteta na plutajućem LNG terminalu u Aleksandropolisu okončana je 24. marta 2020. sa velikim uspehom“, saopštila je grčka kompanija „Gastrejd“, koja razvija ovaj projekat.

Iz „Gastrejda“ su naveli da je reč o dugoročnim zbirnim i obavezujućim ponudama na period do 15 godina, koje su dostigle 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Za snabdevanje preko ovog plutajućeg terminala javile su se grčke i međunarodne kompanije, koje se bave prirodnim gasom, kao i krajnji potrošači. Tečni prirodni gas (TPG) koji stigne do terminala biće regasifikovan i isporučen na tržište Grčke i jugoistočne Evrope preko Grčkog nacionalnog sistema za prenos prirodnog gasa (NNGTS).

„Gastrejd“ je, inače, grčka kompanija. Terminal obuhvata priobalnu plutajuću jedinicu za prijem skladištenje i regasifikaciju (FSRU), koja će biti smeštena na 17,6 km od obale grada Aleksandropolisa na severoistoku Grčke (30 kilometara od granice sa Turskom i oko 300 kilometara od Soluna) i gasovod za isporuku gasa, preko kojeg će prirodni gas biti isporučen do NNGTS-a i dalje do krajnjih potrošača u Grčkoj, Bugarskoj...

FSRU će imati nominalni kapacitet regasifikacije i isporuke od 5,5 milijardi kubnih metara (bcm) godišnje i vršni kapacitet tehničke regasifikacije i isporuke 22,8 miliona kubnih metara dnevno, što je ekvivalent 8,3 bcm/god.

Bugarska ministarka: Medijska saopštenja ponekad usmerena na narušavanje odnosa među državama

Grci navode i Srbiju kao mogućeg korisnika

Kao mogućeg korisnika gasa koji će stizati preko ovog terminala Grci su navodili i Srbiju ali, prema izjavama srpskih zvaničnika, zvanična ponuda za učešće u ovom projektu nikada nije stigla u Beograd.

Grčka ideja bila je da državne gasne kompanije Grčke, Bugarske i Srbije budu suvlasnici sa po 20 odsto akcija u ovom terminal, a ostatak da se finansira učešćem privatnih kompanija. Grčki suvlasnik je tamošnja gasna kompanija DEPA.

Da Bugarska, odnosno, njihova nacionalna kompanija „Bulgartransgaz“ bude vlasnik petine ovog terminala vlada u Sofiji odlučila je početkom 2020. godine. Zanimljivo je da je ta odluka doneta baš 8. januara, kada je u Turskoj upriličeneo svečano puštanje u rad gasovoda „Turski tok“.

U obrazloženju ove odluke vlada Bugarske je navela da se njihovo učešće u ovom projektu uklapa u energetsku strategiju: politiku diversifikacije izvora i maršruta isporuka prirodnog gasa radi garantovanja energetske bezbednosti i postizanja konkurentnih cena za bugarske potrošače. To je, takođe, značajan korak ka ostvarenju ideje o gasnom čvoru „Balkan“, koje je Borisov počeo da najavljuje odmah po odustajanja Bugarske od gradnje gasovoda „Južni tok“, a za koje je dobio podršku od briselske i američke diplomatije.

Bugarska brani Turski tok od Amerike: Mi se borimo za svoje interese

Rezervisan gas za 10 godina

Bugarska, koja godišnje troši oko 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje preko gasnog terminala u Aleksandropolisu je rezervisala, za deset godina unapred, dopremanje 500 miliona gasa godišnje.

Bugarska je, inače, sa Azerbejdžanom ugovorila i nabavku gasa iz ove zemlje, koja će u Grčku stizati gasovodom TAP, čiji dovršetak radova se, takođe, najavljuje za kraj ove godine.

I azerbejdžanski i gas koji će stizati preko terminala u Aleksandropolisu u Bugarsku treba da se transportuje preko gasovoda IGB od grčkog grada Komotini do bugarske Zagore. Projektovano je da ovim gasovodom bude transportovano do tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je i povećanje kapaciteta na pet milijardi.

„Iduće godine moći ćemo reći Bugarima: Vi ste gasno nezavisni i možemo da isporučujemo gas odasvud. Praktično, to je stvarna diverzifikacija“, rekao je Borisov prilikom obilaska radova na projektu IGB.

Bugarski stručnjak: Američki tečni gas je privid, a ruski stvarnost
Sve zavisi od gasovoda TAP koji nikako da se završi

U ovoj njegovoj samohvali problem je jedino u tome što je iz Grčke gasovodom IGB, kada naravno, bude završen, snabdevanje uslovljeno završetkom gasovoda TAP, koji nikako da bude završen, ali i terminala u Aleksandropolisu, čiji svi akcionari još nisu definisani.

Iz Bugarske je krajem 2019. počeo da teče gas iz „Turskog toka“ za bugarske i potrošače u Severnoj Makedoniji. To je Bugarskoj, svakako obezbedilo energetsku sigurnost jer, ova zemlja više ne zavisi od transporta ruskog gasa preko Ukrajine.

A Borisov, koji izgleda pod „gasna nezavisnost“ smatra smabdevanje neruskim gasom iz terminala u Aleksandropolisu morao bi da zna da i „Gasprom“ otpočinje sa prodajom utečnjenog prirodnog gasa, a da ruski „Novatek“ svoj LNG već prodaje jeftinije od američkog gasa.

Komentar