Pucanje dolarskog mehura povećaće vrednost nafte

Pad cena nafte verovatno će biti kratkotrajan, rekao je iskusni berzanski broker Peter Šif navodeći da će deflacija ukupnog američkog duga i pad dolara doveti do povećanja vrednosti nafte.
Sputnik

Pad potražnje za naftom usled epidemije koronavirusa, dodatno pojačan prekidom sporazuma o smanjenju proizvodnje OPEK plus, srušio je američko i svetsko tržište.

Trenutna previranja na tržištu sigurno će snažno pogoditi naftnu industriju, ali će taj uticaj dugoročno biti još veći, smatra izvršni direktor i glavni globalni strateg u kompaniji "Euro Pacific Capital" Peter Šif.

„Velik broj jako zaduženih energetskih kompanija očigledno će bankrotirati, pa će, na kraju, one koje prežive biti u stanju da zarade još više kada cena nafte ponovno skoči“, rekao je Šif.

Dodao je da će naftne kompanije sa velikim kapitalom preživeti krizu i na kraju od nje imati koristi, kada cene ponovo počnu da rastu.

Američka industrija škriljaca će se srušiti

Američka industrija naftnih škriljaca verovatno će biti pogođena najviše, imajući u vidu izuzetno visoke troškove proizvodnje i održavanja.

„Zaista, 50-60 dolara za barel je minimum da bi mnogi preživeli. Nismo to imali ni pre, a sada smo u niskim 30-ima, tako da će ovo izazvati veliku devastaciju“, rekao je Šif.

Pad cena nafte može u kratkom roku pojeftiniti gorivo na pumpi, ali potrošači ne bi trebalo da budu previše uzbuđeni zbog toga, jer će nadolazeća ekonomska recesija taj efekat brzo negirati, upozorio je.

Pucanje dolarskog mehura povećaće vrednost nafte

„Ljudi će imati koristi od jeftinije cene gasa, ali ne treba da se navikavaju jer to neće potrajati", rekao je on.

Dolarski mehur će pući

U širem smislu, padajuće cene nafte su „deo deflacionog procesa“ koji utiče na vrednost američkih dolara, smatra Šif. Ogromne količine duga su se gomilale u svim sektorima američke ekonomije.

„Pravi problem u američkoj ekonomiji je ukupan dug. Imamo toliko duga, ne samo u naftnim kompanijama, već u svim vrstama kompanija“, rekao je Šif.

Za razliku od finansijske krize 2008. godine, SAD verovatno neće moći ponovo da „naduva“ dolar, a da ne pukne.

„U 2008. godini dolar je poskupeo jer su ga svi kupovali. Ovog puta ga svi prodaju “, rekao je Šif i napomenuo da će cene rasti uključujući i cene nafte kada dolar počne da se ruši.

 

Komentar