Slučaj estonskog Sputnjika — primer dvostrukih standarda

Situacija sa progonom Sputnjika Estonije postaće primer dvostrukih standarda prema ruskim medijima i novinarima koji sarađuju sa njima, izjavio je za Sputnjik sekretar Saveza novinara Rusije Timur Šafir.
Sputnik
„Progon Sputnjika Estonija je neviđen. On će postati udžbenički primer ne samo za direktan pritisak i pretnje vlasti prema medijima, uznemiravanja i cenzure, već i dvostrukih standarda prema ruskim medijima i novinarima koji sa njima sarađuju“, istakao je Šafir.

Izražavajući solidarnost sa kolegama, on je napomenuo i da estonske vlasti svojim protivpravnim radnjama „ne samo da lišavaju radnike posla, već i oduzimaju građanima sopstvene države pravo na dobijanje informacija“.

„To nema nikakve veze sa principima posvećenosti slobodi govora i medija koje oni stalno proglašavaju“, dodao je Šafir.

Zbog pretnje krivičnim gonjenjem od strane estonskih vlasti prema članu koji predviđa kaznu zatvora do pet godina, zaposleni u Sputnjiku Estonije bili su prinuđeni da donesu odluku o prekidu radnog odnosa sa redakcijom od 1. januara 2020. godine.

OEBS: Proširenje evropskih sankcija na estonski Sputnjik ─ problem za slobodu medija

Problem Sputnjika u Estoniji

Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“. Kao osnova za te akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Komentar