Bugarski ekspert uporedio napetost između Rusije i Poljske sa trećim svetskim ratom

Napetost koja je poslednjih dana nastala u odnosima između Poljske i Rusije predstavlja treći svetski rat, izjavio je bugarski analitičar Bojan Čukov Bugarskom nacionalnom radiju.
Sputnik

Treba imati u vidu da je to šta se dešava između Poljske i Rusije — treći svetski rat. Rat je hibridni, koji je u toku u svetu. Treba imati u vidu da je Poljska glavna antiruska oštrica koja je usmerena protiv nacionalne bezbednosti Rusije. To su najozbiljniji, patološki rusofobi, za šta, naravno, postoje istorijski razlozi“, kaže Čukov.

Zaharova: Poljska pokušava da preokrene situaciju u svoju korist

Ekspert se složio sa mišljenjem Poljaka koji su pozvali svoje sunarodnike da ne izvode ishitrene zaključne o razlozima za izjavu Putina.

„Pratim poljske medije i razumniji Poljaci govore da ne treba žuriti sa oštrom reakcijom, jer objašnjenje poljskog premijera da je izjava Putina reakcija na obustavljanje ’Severnog toka 2‘ i zabranu ruskih sportista da učestvuju na Olimpijskim igrama — za mene zvuči smehotresno“, izjavio je on.

U toj situaciji snažan argument ruske strane je da ona može podnositi dokumenta.

„O tome je govorila i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko“, izjavio je ekspert, naglasivši da nema nameru da se stavlja ni na čiju stranu u sporu Moskve i Varšave.

„Nećemo zaboraviti da su za vreme Drugog svetskog rata Rusi faktički uzeli arhivu skoro čitave Evrope, gde su oni boravili, uključujući i ogromnu masonsku arhivu zapadne Evrope — u Nemačkoj, u Austriji i tako dalje. Međutim, Rusi su uzeli i arhivu poljske obaveštajne službe. Eksperti znaju da u arhivi obaveštajne službe postoje tako delikatne tajne koje su sačuvane samo u dokumentima. Poljaci se plaše da će to polako da izlazi na površinu“, izjavio je Čukov.

Vladimir Putin je ranije nazvao „nitkovom i antisemitskom svinjom“ ambasadora Poljske u Nemačkoj Jozefa Lipskog, koji je podržavao Hitlera i njegovu ideju o isterivanju poljskih Jevreja u Afriku, radi „izumiranja i uništenja“.

Komentar