Cipras i Zaev razgovarali, sutra dan de za Atinu i Skoplje

Deset dana posle najavljenog roka, premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, razgovarali su danas sat vremena telefonom o sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, detalji nisu poznati, a razgovor će, kako javljaju grčki mediji, nastaviti sutra.
Sputnik
Odlučujući korak: Hoće li Makedonija danas postati „Severna“ ili nešto drugo?

Grčka vlada je saopštila da je razgovor protekao o dobroj atmosferi, a dvojica premijera su se saglasila da razgovor nastave sutra ujutru.

„Premijer Aleksis Cipras danas je posle podne telefonom razgovarao sa premijerom BJR Makedonije Zoranom Zaevim, koji je prošao u dobroj atmosferi. Dva premijera su se složila da razgovor nastave u utorak ujutru“, navela je grčka vlada u svom saopštenju.

Zaev je ranije danas izrazio nadu u brzo postizanje sporazuma o novom imenu Makedonije, te istakao da bi to moglo da se dogodi pre samita EU, koji je zakazan za 28. i 29. jun.

Makedonski premijer je rekao da je važno da sporazum bude kvalitetan, te istakao da će nakon razgovora sa grčkim kolegom biti objavljeno zajedničko saopštenje za javnost.

Hoće li Makedonija prihvatiti fusnotu pored svog imena zarad NATO-a?

Najpre će, kazao je, o razgovoru sa Ciprasom obavestiti predsednika države, najuticajniju opoziciju i druge lidere neparlamentarnih stranaka.

Nije hteo da komentariše da li će novo ime biti Republika Severna Makedonija, kao što se najčešće pominje u grčkim medijima.

Grčki mediji izvestili su da će se Zaev sastati sa nemačkom kancelarkom Merkel u sredu da bi je obavestio o rešavanju spora oko imena, a Zaev je rekao da sa nemačkim zvaničnicima neće razgovarati o pitanju imena jer se taj spor rešava bilateralno između Grčke i Makedonije, a da je podrška koju im u tom procesu pružaju EU, SAD i drugi međunarodni akteri, veoma važna.

Tanjug
Komentar