Penzionisani pilot otkrio mračnu istinu o kompaniji čiji se avion srušio na Kubi

Meksička aviokompanija „Erlajns damojh“, čiji se avion srušio u na Kubi, pri čemu je poginulo 110 osoba, u poslednjoj deceniji je dva puta bila predmet ozbiljnih optužbi zbog osoblja u toj kompaniji.
Sputnik
Stravični snimci s Kube: Da li je ovo uzrok tragedije u kojoj je poginulo više od 100 ljudi

Kako AP prenosi, te navode su iznele vlasti u Gvajani i penzionisani pilot nacionalne avio-kompanije Kube „Kubana de avijasion“, koja je od meksičke kompanije pozajmila avion „Boing 737“, star 39 godina, koji se srušio.

Meksička vlada saopštila je u subotu da će vlasti iz civilne avijacije izvesti operativnu reviziju u kompaniji „Damojh“ kako bi utvrdili da li su „trenutni operativni uslovi u skladu sa pravilima“ i kako bi pomogli u prikupljanju informacija u istrazi o avionskoj nesreći koja se dogodila u petak i u kojoj je među 110 poginulih bilo petoro dece.

Taj avion i posadu je iznajmljivala od kompanije „Damojh“ sa sedištem u Meksiko Sitiju i niskobudžetna avio-kompanija sa sedištem u Hondurasu.

Zaposledni u kompaniji „Damojh“ odbili su da komentarišu nedavni događaj, navodeći da će kompanija komunicirati sa medijima samo putem pisanih saopštenja.

Ministar saobraćaja Kube Adel Iskijerdo Rodrigez rekao je novinarima u subotu da je kompanija „Kubana“ iznajmljivala taj avion pre manje od mesec dana, u okviru sporazuma po kojem je meksička avio-kompanija bila odgovorna u potpunosti za održavanje aviona.

On je naglasio da je za Kubu uobičajeno da iznajmljuje avione po različitim sporazumima, s obzirom na ograničenost avijacije te zemlje zbog trgovinskih zabrana koje su joj SAD uvele.

„Normalno je da iznajmljujemo avione. Zašto? Zato što je prigodno i zbog problema blokade koji imamo. Ponekad ne možemo da kupimo avione koji su nam potrebni i moramo da ih iznajmimo“, kazao je on.

On je rekao da je u vezi sa „Damojh“ kompanijom „ovde formula da oni vode računa o kontroli održavanja aviona. To je njihova odgovornost“.

U padu aviona poginulo 20 sveštenika

Takođe je podvukao da Kuba nije imala svoje pilote obučene da lete „Boingom“, te je unajmila meksičku posadu sa očekivanjima da su u potpunosti obučeni i da su ih nadležni sertifikovali.

Kako su agencije ranije izvestile, u avionskoj nesreći nedaleko od Havane među poginulima su bila 102 državljana Kube, zvanično je u subotu saopštio Iskijerdo Rodrigez.

On je tada rekao da je među žrtvama troje turista, dvoje stranih državljana i šest članova posade iz Meksika.

Rođaci žrtava pada aviona na Kubi

Potvrdio je da je locirana i crna kutija aviona.

Ispred mrtvačnice su se okupili članovi porodica i rodbina žrtava koji su davali informacije vlastima da bi pomogli proces identifikacije.

Mrtvačnicu je posetio i kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel, a prethodnog dana je posetio i mesto nesreće.

On je tada saopštio da je formirana specijalna komisija koja će utvrditi uzrok avionske nesreće.

„Boing 737“, u kojem se nalazilo 104 putnika i šest članova posade, srušio se i izgoreo u petak ubrzo posle poletanja sa međunarodnog aerodroma „Hoze Marti“ u Havani.

To je najgora avionska nesreća na Kubi u poslednje tri decenije i treća velika nesreća te vrste od 2010.

Prvi snimci: Srušio se kubanski putnički avion sa 104 putnika, ima preživelih

Nebo je bilo oblačno i na aerodromu je padala kiša u vreme nesreće, a kubanska državna televizija javila je da je avion star 39 godina naglo skrenuo udesno nakon poletanja za grad Olgin, na istoku Kube.

Državna avio-kompanija, čiji je pozajmljeni avion pao, ima generalno dobar bilans bezbednosti, ali je poznata po kašnjenjima i otkazivanjima letova, a mnoge svoje avione je povukla iz saobraćaja zbog problema sa održavanjem proteklih meseci, pa je zato bila prinuđena da iznajmljuje čarter avione od drugih kompanija, naveo je AP.

Tanjug

Komentar