00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Sampovređivanje kod dece i adolescenata
16:00
60 min
SPUTNJIK INTERVJU
Prelomnih pet sati: Niko nije ustao sa rusko-američkog stola — to je već važan signal
17:00
30 min
ENERGIJA SPUTNJIKA
Nemačka industrija traži spas u SAD i Kini, šta će biti sa privredom Evrope i kompanijama u Srbiji
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Može li ispijanje jedne vrste kafe da utiče na vid?

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2025
Pratite nas
Novo istraživanje sugeriše da ispijanje instant kafe može povećati rizik od suhe senilne degeneracije makule (AMD), glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Zanimljivo je da studija, objavljena u časopisu "Food Science & Nutrition", nije pronašla sličan rizik kod mlevene kafe, kafe bez kofeina ili ukupnog unosa kafe.
AMD je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba u razvijenim zemljama, rekao je za "Medical News Today" autor studije Sivei Liu.
"Budući da trenutno ne postoji lek, identifikovanje novih promenjenih uzroka ključno je za usporavanje napredovanja bolesti, očuvanje vida i poboljšanje života pacijenata, dodao je on.
Naučnici su koristili podatke više od 500.000 učesnika iz sažetka statistike studija asocijacije genoma "UK Biobank". Primenili su metodu nazvanu Mendelova randomizacija, koja koristi genetske razlike za proučavanje uzroka i posledica, slično kliničkom ispitivanju.
"Kafa je jedno od najčešće konzumiranih pića u svetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivne efekte", objasnio je Liu.
"Istovremeno, sve više dokaza ukazuje na to da genetika utiče na prehrambene sklonosti. Proučavanje genetske predispozicije za konzumaciju kafe i njene povezanosti s rizikom od AMD-a moglo bi pomoći u otkrivanju potencijalnih uzročno-posledičnih veza između ishrane i očnih bolesti", objasnio je Liu.
Naučnici veruju da povećan rizik može proizaći iz hemijskih promena, aditiva ili nusproizvoda nastalih tokom obrade instant kafe.
Međutim, tim je ukazao na neka ograničenja poput korišćenja uglavnom evropskih podataka i izostanka detaljnih informacija o različitim vrstama kafe.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala