https://lat.sputnikportal.rs/20250401/1184239453.html
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka
Sputnik Srbija
01.04.2025, Sputnik Srbija
2025-04-01T20:59+0200
2025-04-01T20:59+0200
2025-04-01T21:18+0200
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/04/01/1184239332_0:3:1036:586_1920x0_80_0_0_1e38ccbf16f73f81fe3b7c7d4942e053.jpg
Hoćemo li i konobare i kuvare uvoziti sa Dalekog istoka
Sputnik Srbija
Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez potrebne radne snage u tom sektoru. Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3.000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostaje između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu.
Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja godine?
O tome u emisiji „Energija Sputnjika“ sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.
Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez potrebne radne snage u tom sektoru. Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3.000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostaje između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu. Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja godine? O tome u emisiji „Energija Sputnjika“ sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/04/01/1184239332_126:0:910:588_1920x0_80_0_0_3e9cdcffcc3061b6ac840b39c239a0fa.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
audio
Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez potrebne radne snage u tom sektoru. Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3.000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostaje između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu.
Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja godine?
O tome u emisiji „Energija Sputnjika“ sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.