- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija se menja: Putin otkrio u kom slučaju će upotrebiti nuklearno oružje /video/

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.
„Danas je na dnevnom redu pitanje povezano sa izmenama osnovnih tačaka državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Predlažem da unesemo niz pojašnjenja u delu koji se tiče određivanja uslova za primenu nuklearnog oružja“, kazao je Putin na početku redovne sednice.
Kako je istakao, nuklearna trijada ostaje najvažnija garancija osiguravanja bezbednosti države i građana, istakao je Putin.

„Vidimo da se savremena vojno-politička situacija dinamično menja i mi smo dužni da to uzmemo u obzir, uključujući pojavu novih izvora vojnih pretnji i rizika po Rusiju i naše saveznike“, rekao je ruski lider.

Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države, rekao je Putin.

„Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članica Savezne države. Sa beloruskom stranom, sa predsednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, uključujući i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvari vitalnu pretnju našem suverenitetu“, objasnio je Putin.

Rusija bi mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja kada dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju, između ostalog, raketa i dronova, i njihovom prelasku državne granice Ruske Federacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog naoružanja takođe su jasno navedeni. Ovu mogućnost ćemo razmotriti kada dobijemo pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog naoružanja i njihovom prelasku naše državne granice. Mislim na avione, strateške ili taktičke avijacije, krstarećih raketa, bespilotnih letelica, hipersoničnih i drugih aparata“, rekao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala