- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Gvozdenima“ odata počast na Krfu - neustrašivi ratnici koji su branili Srbiju od neprijatelja /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMlada glumica Anastasija je verno dočarala Sofiju Jovanović, dobrovoljca i narednika srpske vojske u ratovima od 1912 - 1918
Mlada glumica Anastasija je verno dočarala Sofiju Jovanović, dobrovoljca i narednika srpske vojske u ratovima od 1912 - 1918 - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Polaganjem venaca kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo” u porti crkve u Dasiji na Krfu odata je počast junacima ovog slavnog puka poznatog pod „Gvozdeni puk“.
U mestašcu Dasija, udaljenom 12 kilometara od grada Krfa, nalazi se spomenik posvećen vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo” kojima je ovo grčko ostrvo postalo večna kuća.
Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo”, poznat pod nazivom Gvozdeni puk, bio je puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine. U Drugom pešadijskom puku Moravske divizije prvog poziva bilo je najviše Jablaničana, Pustorečana i Topličana i Zaplanjaca.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka  - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka
Ovaj puk prvog poziva popunjavali su srpski vojnici u najboljoj životnoj snazi, od 21 do 31 godine starosti. Na krvavom ali pobedonosnom putu, puk je imao i velike gubitke ali je stekao i besmrtnu slavu. Njegovi vojnici, poznati kao „Gvozdeni“, stekli su reputaciju neustrašivih ratnika koji su se hrabro borili na mnogim frontovima i odigrali ključnu ulogu u odbrani Srbije od nadmoćnijih neprijateljskih snaga.
Njegovi pripadnici posebno su se istakli za vreme Gorničevske bitke, kada su u centru srpskog borbenog rasporeda, zauzeli selo Gorničevo i otpočeli gonjenje razbijenog neprijatelja. U ovim borbama su se proslavile i jedine dve žene nosioci Kraljevski orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, koje su se borile u sastavu Gvozdenog puka, Milunka Savić i Engleskinja Flora Sends.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka u porti crkve u Dasiji
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka u porti crkve u Dasiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka u porti crkve u Dasiji
Prema tvrdnjama pojedinih istoričara, Gvozdeni puk je upravo tokom ovih sukoba dobio čuveno ime pošto su ga Bugari navodno u strahu nazvali „vtori železni polk".
Nakon Albanske golgote i evakuacije srpske vojske na Krf, vojnici Moravske divizije Prve armije bili su smešteni upravo na potezu između mesta Dasija i Ipsos odakle su, nakon oporavka i popune upućeni na Solunski front. Nažalost, veliki broj srpskih junaka nije se oporavio od iscrpljenosti i bolesti. Sahranjeni su na grobaljima širom Krfa, a najveći broj njih je bio sahranjen u porti crkve u Dasiji.
© Sputnik / Lola ĐorđevićStaro groblje u porti crkve u Dasiji
Staro groblje u porti crkve u Dasiji  - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
Staro groblje u porti crkve u Dasiji
Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva iniciralo je postavljanje spomenika „Gvozdenom puku i Moravskoj diviziji“. Bilo je zamišljeno da spomenik bude podignut i postavljen kao „krajputaš“ na magistrali između Dasije i Ipsosa, ali je na inicijativu velikog prijatelja srpskog naroda Kostasa Nikolouzosa, gradonačelnika Krfa odlučeno da spomen obeležje bude podignuto u Dasiji, na mestu gde se nalazilo srpsko groblje i odakle su kosti srpskih junaka prenete u mauzolej na ostrvu Vido.
Spomenik Moravskoj diviziji postavljen je i osveštan 27. avgusta 2017. u centralnom delu crkvene porte, a njegovo održavanje preuzela je Grčka pravoslavna crkva i grad Krf. Tradiconalno, u okviru obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf, na spomen obeležje se polažu venci i služi parastos za pokoj duša poginulih junaka. Ovogodošnjoj komemorativnoj svečanosti prisustvovao je veliki broj, kako članova srpske delegacije, tako i lokalnih stanovnika.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
Polaganje venaca i odavanje počasti vojnicima Gvozdenog puka
Gvozdeni puk je bio i ostao simbol nepokolebljivosti, hrabrosti i vernosti Srbiji. Mnogi borci ovog puka su zbog ispoljene hrabrosti nagrađeni najvišim odličjima. Više od 200 boraca je dobilo orden Karađorđeve zvezde sa mačem, dok su njih četrdesetak bili dvostruki nosioci ovog znamenja. Ratna zastava Gvozdenog puka je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci.
Danas, sećanje na Gvozdeni puk živi kao inspiracija budućim generacijama, koje u njemu vide primer kako se voli i brani svoja zemlja.
Svečano polaganje venaca na spomenu ploču srpskim vojnicima u Guviji - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2024
SRBIJA
Sputnjik u luci Guvija – na mestu gde su srpski ratnici pronašli spas nakon albanske golgote /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala