- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Doktor pojeo 720 jaja za mesec dana: U njegovom telu se dogodilo ono što niko nije očekivao /video/

CC0 / rawpixel.com / jaja
jaja - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2024
Pratite nas
Dr Nik Norvic sa Harvarda pojeo je za mesec dana 720 jaja ne bi li eventualno dokazao očekivanu štetnost prekomerne konzumacije žumanceta, zbog holesterola koji ono sadrži, ali se posle ovog eksperimenta u koji je posle dve nedelje od njegovog početka uveo i 60 grama ugljenih hidrata dnevno uverio u nešto sasvim drugo.
Mnogi treneri i zdravstveni gurui ih smatraju superhranom, ali ako pitate lekare, verovatno će reći da jaja podižu nivo holesterola i izazivaju probleme sa srcem.
Jaja su decenijama demonizovana jer su njihova žumanca bogata holesterolom, masnom materijom koja se akumulira i oštećuje krvne sudove.

„Dobar“ i „loš“ holesterol

Da bi saznao da li su jaja loša ili ne, jedan čovek ih je pojeo 720 za mesec dana da bi video šta se desilo sa njegovim nivoom holesterola. Nik Norvic, student doktorskih studija na Harvardu, otkrio je da mu je, suprotno uverenjima mnogih stručnjaka, nivo holesterola zapravo opao.
Nakon jednomesečnog eksperimenta u kojem je jeo 24 jaja dnevno, nivoi lipoproteina niske gustine (LDL), ili „lošeg“ holesterola, pali su za 18 odsto.
LDL se smatra „lošim“ holesterolom jer se može akumulirati kao plak u arterijama i na taj način povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Druga vrsta holesterola, nazvana lipoprotein visoke gustine (HDL) ili „dobar“ holesterol, ima suprotan efekat, ali pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka i transportu u jetru.
Decenijama stručnjaci demonizuju holesterol u jajima, upozoravajući da njihova konzumacija može izazvati porast nivoa LDL-a i povećati rizik od komplikacija.
Dr Norvic je doktorirao metabolizam ljudskog mozga na Univerzitetu u Oksfordu i završava doktorat na Univerzitetu Harvard.
U videu, koji je pregledan više od 160.000 puta na Jutjubu, on je rekao da želi da pokaže da jedenje jaja ne izaziva porast nivoa holesterola.

„Pretpostavio sam da ako pojedem 720 jaja u jednom mesecu, što je samo 133.200 mg holesterola, to neće povećati moj holesterol. Drugim rečima, moj nivo LDL holesterola se neće povećati. I zaista, nije, ni malo. Iako se moj unos holesterola više nego petostruko povećao, moj LDL holesterol je zapravo opao“, dodao je.

Tokom eksperimenta, morao je da jede 24 jaja dnevno. Na snimku je pokazao i 40 kartonskih kutija, ali nije otkrio koju je hranu jeo osim jaja ili da li je vežbao.

Zašto je bio važan unos ugljenih hidrata

Otkrivajući plan ishrane na mreži pokazao je sliku više od 40 kartona jaja koje je sakupio tokom eksperimenta.
Svako jaje sadrži oko 186 miligrama holesterola. Ostale namirnice sa visokim sadržajem holesterola uključuju, na primer, crveno meso i školjke.
Posle prve dve nedelje svog eksperimenta, dr Norvic je takođe odlučio da jede 60 grama ugljenih hidrata dnevno.
Rekao je da jedenje više ugljenih hidrata može pomoći u daljem smanjenju nivoa holesterola u telu. Kod ljudi na dijeti sa malo ugljenih hidrata, nivoi LDL-a imaju tendenciju da rastu jer njihov sistem počinje da sagoreva masti za energiju umesto ugljenih hidrata.
Ali kada neko jede više ugljenih hidrata, dešava se obrnuto - nivoi LDL u telu opadaju jer osoba dobija više energije iz ugljenih hidrata.
„Kliknuo sam jer sam znao da vam se LDL neće povećati i želim da podelim ovaj video sa svojom porodicom koja luduje jer jedem toliko jaja i mesa“, napisao je neko u komentarima.
„Jaja sam jeo skoro svaki dan u svojih 67 godina, nikada ih se nisam odrekao. I jako sam dobrog zdravlja, nema doktora, nema leka“, dodao je drugi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala