- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Novi veliki sukob Izraela i Libana može da spreči samo primena rezolucije SB UN 1701

© Sputnik / STRRazmena vatre na granici Libana i Izraela
Razmena vatre na granici Libana i Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2024
Pratite nas
Prema proceni Moskve, postoji visoka verovatnoća da aktuelni sukob Izraela i Libana preraste u rat velikih razmera, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Tel Avivu Anatolij Viktorov.

„Verovatnoća (da će doći do rata u punoj razmeri) je veoma visoka, jer se ne vidi da su neki učesnici ovog sukoba zainteresovani za stvarno smanjenje napetosti. Akcenat je stavljen na rešavanje postojećih problema vojnim putem i silom. Naš principijelni stav je poznat – za postojeće sukobe u regionu nema vojnih rešenja“, istakao je Viktorov.

Sjedinjene Američke Države samo čekaju momenat da se umešaju u oružani sukob na Bliskom istoku, bez obzira na deklarisanu nezainteresovanost za pokretanje rata u regionu, konstatovao je Viktorov.
Prema rečima ambasadora, trenutni nivo eskalacije u regionu je veoma visok, možda čak i bez presedana za poslednjih 15-20 godina.
„Potvrda ovoga su intenzivni raketni napadi sa obe strane, usled kojih na obe strane ima žrtava i štete na infrastrukturi“, istakao je diplomata.
Sukob je dobio i novi element, a to je teroristička upotrebna informaciono-komunikacionih tehnologija prošle nedelje, ocenio je ambasador.
„Ovo označava dodatne pretnje i posledice po trenutnu situaciju“, zaključio je Viktorov.
Prema njegovim rečima, ispunjenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1701, koja je bila usvojena u cilju prestanka Drugog libanskog rata 2006. godine, neophodno je za sprečavanje novog velikog sukoba Izraela i Libana.
Ambasador je istakao da primena rezolucije za Izrael treba da podrazumeva prekid vazdušne, kopnene i morske vojne aktivnosti.
Prema ishodu rata 2006. godine, SB UN usvojio je rezoluciju 1701 koja predviđa podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Libana, istovremeno povlačenje izraelskih snaga iz južnog Libana, kao i raspoređivanje na tom prostoru snaga od strane libanske vlade i UN. Prema rezoluciji, južno od reke Liban zabranjeno je prisustvo svih vojnih formacija, izuzev onih, koje se odnose na libansku vojsku ili snage UN. Međutim, za proteklih 18 godina, Hezbolah je obnovio svoju infrastrukturu na jugu Libana i već 11 meseci svakodnevno granatira sever Izraela.
U Libanu je 17. i 18. septembra došlo do serije eksplozija komunikacionih uređaja. Prvog dana veliki broj pejdžera je detonirao gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje. Kako je saopštilo libansko Ministarstvo zdravlja, u posledicama ovih eksplozija poginulo je 12 ljudi, među kojima dvoje dece, a povređeno je oko 2,8 hiljada ljudi.
Sledećeg dana, u raznim delovima Libana eksplodirali su voki-tokiji, telefoni i uređaji koji se napajaju preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija. U ponovljenom napadu poginulo je 25 ljudi, a 608 je povređeno.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je okarakterisala ono što se desilo kao teroristički akt i pokušaj da se rasplamsa veliki sukob.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
RUSIJA
Lavrov o događajima u Libanu: Žele da isprovociraju Hezbolah tako da se u sukob umešaju SAD
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala