Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština najavljuje nabavku helikoptera za tzv. kosovske bezbednosne snage

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBezbednosne snage samoproglašene republike Kosovo
Bezbednosne snage samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2024
Pratite nas
Ministar odbrane u vladi privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci izjavio je da je proces „transformacije u vojsku“ tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u drugoj fazi i da će u naredne četiri godine Priština nabaviti i flotu helikoptera.
Maćedonci je naveo da je, prema sveobuhvatnom planu tranzicije sačinjenom u saradnji sa SAD, proces transformacije tzv. KBS u vojsku trenutno u drugoj fazi, a da je, u narednoj, trećoj fazi, predviđeno da te snage dobiju i flotu helikoptera, što treba da bude učinjeno između 2025. i 2028.
„Bićemo snabdeveni helikopterima kako bismo završili ovaj operativni aspekt KBS. Obično sa našim partnerima, posebno sa SAD, kontinuirano generišemo opcije za kupovinu helikoptera. Pored zadataka podrške transporta za naše trupe, imaće priliku da izvode i operacije medicinske evakuacije, kao i druge operacije vojne podrške civilnim vlastima“, rekao je Maćedonci za Ekonomiju onlajn.
On je izjavio da Priština ima podršku Velike Britanije u postizanju ciljeva druge faze tranzicije, za koju se očekuje da će, kako je rekao, kulminirati validacijom tri pešadijska puka.
Maćedonci je rekao da treća faza procesa transformacije treba da počne 2025. godine, i da će u njoj biti sprovedena izgradnja posebnih kapaciteta, poput borbene podrške, borbene podrške u službama, kao i vazdušne podrške i PVO.
„Trenutno ostvarujemo ciljeve predviđene sveobuhvatnim planom tranzicije, tokom prošle godine u okviru vežbe 'Defender Jurop 2023' osposobljen je prvi pešadijski puk za borbene dužnosti. Na jesen ove godine, drugi pešadijski puk će biti osposobljen za izvršavanje borbenih zadataka. A 2025. godine biće validiran treći pešadijski puk kako bi se završila druga faza tranzicije“, rekao je Maćedonci.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala