- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Posejali seme ukrajinske krize: U Kini pozvali NATO da se „penzioniše“ zajedno sa Stoltenbergom

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2024
Pratite nas
Tokom 75 godina svog postojanja, NATO nije doprineo stvaranju mirnijeg i bezbednijeg poretka, stoga Alijansa treba da se „penzioniše” zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, piše kineski državni list „Global tajms“.
Kako navode autori članka, 75. godišnja istorija NATO je pokazala da ta organizacija nije učinila da Evropa ili svet postaju mirnije i bezbednije mesto, ali je samo postojanje i konstantno širenje Alijanse postalo glavni uzrok bezbednosnih dilema.
Naprotiv, „trajni mir“ je postignut u mestima sa manjim mešanjem NATO, ocenjuju novinari.

„Pozivamo NATO da se što pre 'penzioniše' zajedno sa odlazećim generalnim sekretarom, zajedno sa zastarelim konceptima mentaliteta hladnog rata, pogrešnom praksom promovisanja vojne sile i željom za 'apsolutnom bezbednošću', kao i opasnim ponašanjem koje uništava Evropu i Azijsko-pacifički region“, navodi se u članku.

Kako se ističe, NATO je trebalo da nestane kada je završen Hladni rat. Po rečima novinara, opstanak i razvoj Alijanse uvek su zavisili od stvaranja zabrinutosti povodom bezbednosti i uplitanja u sukobe.
List ocenjuje da Stoltenberg pokušava da predstavi NATO kao zaštitnika regionalne, pa čak i globalne bezbednosti, ali retorika da je „vojna sila preduslov za dijalog“ je samo još jedan način da se kaže da „sila stvara zakon“.
„Upravo je širenje NATO posejalo seme ukrajinske krize, a širenje Alijanse u Azijsko-pacifički region je dovelo do geopolitičkih tenzija i van Evrope“, piše list.
Autori članka zaključuju da se na čelu sa Stoltenbergom NATO dodatno uskladio sa strateškim ciljevima SAD.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
SVET
Stoltenberg: Rusija uništila dijalog sa NATO-om
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala