- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Piscu Vladimiru Pištalu uručena nagrada „Prozart 2024“ u Skoplju

© Sputnik / Lola ĐorđevićDr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije
Dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2024
Pratite nas
Nagrada „Prozart“, koju Međunarodni literarni festival „PRO-ZA Balkan“ već 12. put dodeljuje za autorski doprinos razvoju književnosti na Balkanu, 17. septembra u Skoplju uručena je srpskom piscu Vladimiru Pištalu.
Odluku o dodeli nagrade doneo je žiri u sastavu: Ermis Lafazanovski (predsednik žirija), Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski.
Kako se navodi u obrazloženju za dodelu nagrade, „reč je o piscu koji je obeležio evoluciju i dostignuća savremene srpske proze krajem 20. i početkom 21. veka”.
Ono što fascinira svakog posvećenog čitaoca Pištalove proze jeste veoma redak spoj izgrađenog stila i eksperimentatorskog nagona: on kao šetač kroz prostor i vreme veoma pažljivo beleži detalje života, a s druge strane ispituje formu pisanja. Otuda nagrada 'Prozart' sasvim zasluženo i pravedno pripada jednom od velikih balkanskih majstora i inicijatora stvaranja vrhunske proze na ovim prostorima“, navedeno je u saopštenju.
Nagradu „Prozart“ do sada su dobila neka od najvećih književnih imena na Balkanu, poput Draga Jančara, Ismaila Kadarea, Mirče Kartareskua, Georgija Gospodinova, Daše Drndić, Miljenka Jergovića, Svetislava Basare i dr.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala