- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kinezi napravili nuklearnu bateriju koja bi mogla da traje decenijama

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Baterije, ilustracija
Baterije, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2024
Pratite nas
Revolucionarna nuklearna baterija koja proizvodi električnu energiju od radioaktivnog raspada americijuma nudi dugotrajno snabdevanje energijom, sa potencijalom za upotrebu u ekstremnim okruženjima, kao što su istraživanje dubokog mora ili svemirske misije.
Nova nuklearna baterija napajana radioaktivnim raspadom mogla bi da traje decenijama, zahvaljujući nedavnom napretku u dizajnu takve vrste baterija. Ovaj napredak bi konačno mogao približiti koncept nuklearne baterije praktičnoj upotrebi.
Od ranih 1900-ih, naučnici su radili na stvaranju dugotrajnih baterija otpornih na oštećenja koristeći radioaktivne atome. Iako su neki prototipovi razvijeni i korišćeni u svemirskim misijama, nisu bili efikasni. Sada su Šuao Vang sa kineskog Univerziteta Sučou i njegov tim napravili značajan korak, poboljšavši efikasnost nuklearne baterije za čak 8.000 puta.
Tim je koristio americijum, element u nuklearnom otpadu koji emituje alfa čestice, za stvaranje energije. Da bi iskoristili ovu energiju, ugradili su americijum u kristal polimera koji je emitovao kontinuirani zeleni sjaj. Dodata je fotonaponska ćelija za pretvaranje te svetlosti u električnu energiju. Ceo sklop je smešten u milimetarsku kvarcnu ćeliju. Studija vezana za ovo dostignuće objavljena je u časopisu Nejčr.
Nakon 200 sati testiranja, baterija je isporučila konstantnu izlaznu snagu sa neviđenom efikasnošću, zahtevajući samo minimalan radioaktivni materijal. Ukupna efikasnost konverzije i izlazna snaga su dramatično poboljšani, prokomentarisao je dostignuće Majkl Spenser sa Univerziteta Morgan Stejt.
Iako impresivna, baterija proizvodi daleko manje energije od konvencionalnih baterija, jer bi za napajanje sijalice od 60 vati bilo potrebno oko 40 milijardi jedinica. Uprkos tome, Vang i njegove kolege rade na daljem poboljšanju efikasnosti i snage dizajna. Takođe imaju za cilj da ga učine sigurnijim i praktičnijim za upotrebu u ekstremnim okruženjima.
„U idealnom slučaju, zamišljamo da se naša mikronuklearna baterija koristi za napajanje minijaturnih senzora u udaljenim ili izazovnim okruženjima“, naveo je Vang, prenosi Nju sajentist.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala