- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina i Putinova „podrška“: Prva debata američkih predsedničkih kandidata

© Tanjug / AP/ Alex BrandonDebata predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris
Debata predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
Pratite nas
Prva predizborna debata između predsedničkih kandidata SAD Donalda Trampa i Kamale Haris održana je na televiziji „Ej-Bi-Si“. Protivnici su razgovarali o Ukrajini, Putinovoj „podršci“, ekonomskim pitanjima i problemima migracija u Sjedinjenim Američkim Državama, razmenjujući brojne međusobne optužbe i zamerke.
Kao i u slučaju debate republikanskog kandidata sa Džozefom Bajdenom, prisustvo gledalaca na debati nije bilo dozvoljeno. Mikrofon je bio uključen samo onom kandidatu na koga je došao red da govori. Za obraćanje je izdvojeno po dva minuta, isto toliko i za odgovor, kao i jedan dodatni minut za objašnjenje. Debata je trajala sat i po vremena. Kandidatima je bilo zabranjeno da koriste beleške, konsultuju se sa timom i postavljaju jedan drugom pitanja, to su mogli samo voditelji.
Tramp i Harisova su tokom debate pomenuli ruskog lidera Vladimira Putina najmanje 12 puta, a Ukrajinu i Rusiju 11 puta.
Tramp je devet puta pomenuo Rusiju, osam puta ruskog predsenika, a šest puta Ukrajinu.
Harisova je Rusiju pomenula samo dva puta, Putina četiri puta, a Ukrajinu – pet.

Sukob u Ukrajini

Tramp je ponovo obećao da će završiti sukob u Ukrajini i pre stupanja na dužnost predsednika SAD, ako pobedi na novembarskim izborima.
„Uradiću to brzo i okončati rat između Ukrajine i Rusije. Ako budem izabran za predsednika, uradiću to i pre nego što postanem predsednik“, naglasio je on.
Odgovarajući na pitanje da li želi pobedu Kijeva, bivši predsednik je rekao da želi da zaustavi sukob između Rusije i Ukrajine i da spasi ljudske živote.
„Želim da spasim živote ljudi koje bespotrebno ubijaju na milione“, rekao je Tramp.
Prema njegovim rečima, okončanje sukoba je u najboljem interesu Sjedinjenih Američkih Država.
„Po mom mišljenju, najvažnije nam je da okončamo sukob i da se postigne dogovor. Moramo stati na kraj uništavanju ljudskih života“, naglasio je političar.
Tramp je takođe kritikovao trenutnog predsednika Džozefa Bajdena zbog toga što je faktički prekinuo kontakt sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
„Poslednje dve godine nije čak ni pozvao Putina. Oni čak ni ne pokušavaju to da urade. Ovaj sukob je odavno trebalo da bude rešen“, ocenio je on.
„Bajden nije imao pojma kako da razgovara sa (Putinom). Nije imao pojma kako to da zaustavi, a sada imate milione poginulih i situacija se samo pogoršava“, dodao je političar.
Tramp je takođe obećao da će, ako bude izabran, organizovati pregovore između Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. Istovremeno, optužio je Harisovuda nije uspela da obezbedi mir nakon što je navodno poslata na pregovore sa liderima Rusije i Ukrajine.
„Poslali su je da pregovara sa Zelenskim i Putinom i to je i učinila. Rat je počeo tri dana kasnije“, istakao je Tramp.
Kandidat Demokratske partije izjavila je da je ta tvrdnja lažna, rekavši da se sastala samo sa Zelenskim.
„Zaista sam se sastala sa Zelenskim nekoliko dana pre nego što je Rusija izvršila invaziju... Sastala sam se sa predsednikom Zelenskim, podelila sam sa njim američke obaveštajne podatke o tome kako može da se zaštiti“, objasnila je Harisova.
Ona je dodala da podrška Ukrajini odgovara strateškim interesima SAD i ocenila da su u pitanje dovedena „međunarodna pravila i norme, uključujući fundamentalne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

O Putinovoj „podršci“

Tramp je takođe kritikovao Harisovu nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da podržava njenu kandidaturu.
„Putin je podržao (Kamalu Haris) prošle nedelje. Rekao je: ‘Nadam se da će pobediti’. Mislim da je zaista to mislio“, zaključio je Tramp.
Harisova je, sa svoje strane, tvrdila da Rusiji odgovara Tramp na mestu predsednika, jer njime može da manipuliše „laskanjem i uslugama“.
Predsednik Rusije je prošle nedelje na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da će Rusija podržati kandidatka američkih demokrata Kamalu Haris, kako je preporučio aktuelni predsednik Džozef Bajden. Ruski lider je primetio da se Harisova tako zarazno smeje, iz čega se može zaključiti da joj je sve dobro.
Debata kandidata predsednika SAD Donalda Trampa i Kamale Haris - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
SVET
„Kraj Amerike“ i „najsmrtonosnija vojska“: Šta su sve rekli Donald Tramp i Kamala Haris
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala