Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zgrade srpskih institucija na severu KiM blokirane treći dan, povukao se kordon Kfora sa mosta

© Tanjug / STRPojačano prisustvo Kfora na mostu na Ibru
Pojačano prisustvo Kfora na mostu na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2024
Pratite nas
Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i blokirane su treći dan, a ispred njih su raspoređeni pripadnici tzv. kosovske policije naoružani dugim cevima. Kordon italijanskih karabinjera iz sastava Kfora povukao se sa mosta na Ibru, gde su ranije danas bili raspoređeni, dok su na mostu ostala vozila Kfora.
Na mostu su ostala dva oklopna vozila i dva džipa karabinjera, kao i jedan džip iz češkog sastava Kfora.
Italijanski karabinjeri su, kako je prethodno rečeno novinarima, izveli pokaznu vežbu.

Kfor: Dodatni resursi privremeno stacionirani na mostu na Ibru, deo obuke

Dodatni resursi koji pripadaju multinacionalnoj specijalizovanoj jedinici Kfora privremeno su stacionirani na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, rečeno je za Tanjug u toj misiji.
U odgovoru na pitanje da li je Kfor pojačao svoje snage na mostu na Ibru nakon što je tzv. kosovska policija upala u srpske institucije na severu KiM i nakon najava Prištine da će most otvoriti za saobraćaj automobila, navedeno je da su dodatna raspoređivanja deo periodične obuke koju Kfor sprovodi kako bi „testirao svoje dugogodišnje procedure i zaštitio svoje najviše operativne standarde“.
Kfor navodi da je stalno prisutan na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da nastavlja da sprovodi redovne patrole u ​​njegovoj okolini.
Na pitanje kakva je trenutna situacija na severu KiM, navedeno je da Kfor prati bezbednosnu situaciju na severu i ostaje na oprezu, kao i da je „u dobrome položaju da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio da ispunjava svoj mandat UN i da odgovori na svaki dalji relevantan razvoj događaja“.
Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.
Akcije policije na severu pokrajine utiču na bezbednost, stabilnost i mir, poručila je misija Unmik, posle razgovora predstavnika Srpske liste sa šefom te misije na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade.
Srpska lista zatražila je hitnu akciju međunarodnih predstavnika.
Ovim povodom oglasio se i NATO.
„NATO je veoma razočaran akcijama na severu Kosova i Metohije koje nisu koordinirane sa Kforom“, navela je portparol Alijanse Fara Daklala.
Državni vrh Srbije ocenjuje da je na delu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu u Pragu je imao niz bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, između ostalog i sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.
Vučić je zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala