Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest ekoloških aktivista ispred RTS-a

© Tanjug / JOVANA KULAŠEVIĆPristalice "Eko straže" održale protest ispred RTS-a
Pristalice Eko straže održale protest ispred RTS-a - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2024
Pratite nas
Aktivisti pokreta "Eko Straža" održali su večeras ispred zgrade RTS-a protest pod nazivom "Sigurnost je u brojevima", a saobraćaj u Takovskoj ulici je normalizovan.
Oni su održali, kako su ga nazvali, "Pravi dnevnik" i izneli nekoliko zahteva, među kojima je i zahtev od RTS-a za uključenje uživo u program Dnevnika, kako bi troje aktivista ispričalo "svoju verziju" događaja od kada je krenula njihova borba protiv rudarenja litijuma.
Kako su rekli, ukoliko ne bude odgovora iz javnog servisa, oni će podneti krivične prijave protiv odgovornih lica RTS-a.
Cilj skupa je, kako su najavili organizatori, podrška svim aktivistima koji su uhapšeni nakon avgustovskog protesta protiv najave iskopavanja litijuma, kao i, kako su naveli, izvinjenje i vraćanje telefona i laptopova njihovim aktivistima.
Na protestu su bili i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i lider pokreta Kreni Promeni Savo Manojlović.

Brnabić: Protest licemerje i predstava

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je da je večerašnji protest aktivista "Eko straže" u Beogradu pokazao licemerje učesnika koji, kako je ukazala, "vređaju zdrav razum".
"Večerašnji protest Eko straže završava se sasvim primereno - organizator ih je pozvao da osvetle "mrak" litijumom iz baterija svojih mobilnih telefona. Prelepo. Licemerje? Ma, ne!", napisala je Brnabić na mreži Iks.
Vređaju, kako je dodala, ovoj zemlji i ovom narodu zdrav razum.
"I sve je predstava, samo da svi izgledaju kul i lepo, da su pomerili protest jedan dan zbog Bajage, ali svi do neba zabrinuti", rekla je.
Brnabić je zapitala i koliko je bilo ekoloških pokreta pre samo 10 godina.
"Ko se tada brinuo dok su Aleksandar Vučić i SNS gradili filtere za odsumporavanje na našim termoelektranama, usvajali zakone da imamo zelenu energiju zbog čistijeg vazduha, čistili divlje deponije, kupovali električne autobuse, gradili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prebacivali kotlarnice sa uglja i mazuta na gas i drvnu biomasu? Gde ste tada bili? Pohvalili nešto od toga? Ne, nije tada bilo briga ove ljude za vazduh, a danas sve Grete Thunberg!", zaključila je Brnabić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala