Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijevi specijalci sa fantomkama i dugim cevima upali u zgrade četiri opštine na severu

© Printskrin/Kosovo onlajn/JutjubKosovska policija, specijalci
Kosovska policija, specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Pratite nas
Pripadnici specijalne jedinice tzv. Kosovske policije upali su danas posle podne u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Ovu akciju najoštrije je osudio Beograd, dok je Srpska lista odžala konfereciju za medije sa koje je poručila da je jasno da Kurti ne želi Srbe na KiM.
Predsednik Vlade Miloš Vučević istakao je da zahteva hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.
Mediji javljaju da su specijalci upali i u bolnički krug KBC u Kosovskoj Mitrovici, kao i u zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalazi Pio Fond, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitorvački upravni okrug i Centar za socijalni rad.
Kako javlja reporter Kosovo onlajna, policija je naoružana dugim cevima upala nešto posle 17 časova, u zgrade Privremenog organa opštine u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.
Policajci sa fantomkama i dugim cevima se nalaze ispred zgrade, kao i vozila Kosovske policije.
Snimatelju Kosovo onlajna, dok je radio svoj posao i snimao ono što se dešava ispred zgrade jedan od prisutnih Albanaca mu je pokazao dvoglavog orla.
U Leposaviću, policajci su upali u nekadašnju zgradu komiteta, u kojoj se nalazi Privremeni organ opštine Leposavić, Akademija strukovnih studija Kosovsko-metohijska, odsek Uroševac i Leposavić i Institut za srpski jezik i kulturu.
Specijalci su razvalili vrata koja su bila zaključana. Na licu mesta prisutan je i Euleks, a specijalne policijske jedinice nalaze se raspoređene po čitavom Leposaviću, naoružane "do zuba".
Zamenik komandira tzv. Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da se akcija odvija u sve četiri opšine na severu, u koje su, kako je rekao, smeštene paralaelne institucije. Podvukao je da u to ne spadaju zdravstvene i obrazovne ustanove.

Srpska lista: Kurti pokazao da ne želi institucije Srbije, ZSO i Srbe na Kosovu

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek istakao je da današnji upad u institucije Republike Srbije pokazao da Aljbin Kurti ne želi ni institucije Srbije, ni Zajednicu srpskih opština, a ni Srbe na Kosovu, posebno na severu.
"Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, pre svega sa severa", podvukao je.
Elek je, na konferenciji za štampu, kazao da se ne radi o paralelnim institucijama, već institucijama Republike Srbije koje su okosnica za formiranje Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015.
"Kurti je pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, ZSO, ni Srbe na Kosovu i Metohji, posebno na severu", naglasio je.
Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović poručio je da se Srbi i pored svega što Priština čini, neće seliti sa Kosova, ali da traže odgovor od međunarodnih predstavnika - da li oni podržavaju akcije Aljbina Kurtija i da li su postali saučesnici u etničkom čišćenju Srba.
Traže, dodao je, i pomoć od države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.
"Mi se nalazimo u svojoj zemlji, na svojim imanjima, u svojim kućama, i nećemo se seliti. Jesmo zabrinuti, ali nećemo se seliti, jer moramo istrajati da bi naša deca imala perspektivu ona ovim prostorima", rekao je Milović.
On je ukazao da se sve jednostrane akcije Prištine odvijaju u trenutku kada su najviši službenici bezbednosnih struktura sa Zapada pristuni u regionu, podsetivši na posetu direktora CIA, admirala Natoa.
"I pored svih upozorenja da se ne sme podgrevati atmosfera na severu, Kurti upravo to radi", podvukao je Milović.

Kosovska policija: Akcija na severu zbog kršenja ustavno-pravnog poretka

Kosovska policija je saopštila da po nalogu Ministarstva uprave i lokalne samouprave, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim kosovskim institucijama sprovodi akciju u četiri opštine na severu Kosova.
"Svrha policijske operacije je uspostavljanje reda i zakonitosti, zabrana aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne opštine, a čime se krši ustavno pravni poredak", navela je Kosovska policija.
Policijska operacija je u toku, a dodatne informacije, kako najavljuju, biće saopštene po njenom završetku.
Ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
SRBIJA
Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen! Beograd uputio zahtev međunarodnoj zajednici
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala