Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Emanuel bi želeo da uvedemo sankcije Rusiji, ali to ne činimo - i toga se ne stidimo

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na politiku Srbije i da on zna da bi francuski predsednik Emanuel Makron voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali da mi to nismo uradili.
„Ja ne želim da se pravdam vama“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Makronom u Palati Srbija, navodeći da će prvi put u istoriji Srbija imati lovce zapadne proizvodnje
Kako kaže, sad ima napade iz Srbije koji kažu, a zašto se to radi sa Francuskom, zašto ne sa Rusijom ili Kinom.
"A što da ne radimo sa Francuskom? Radim sve što je najbolje i najvažnije za našu zemlju", podvukao je predsednik i ocenio da je Rafal verovatno najbolji avion koji postoji u svetu.
On je dodao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar.
Vučić je tako odgovorio na pitanje francuskog novinara Makronu da li je dobio garancije da Srbija neće preneti tehnologiju Rusiji, kao i da li se kupovinom Rafala usklađuje sa evropskom politikom.
Makron je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je ovo istorijski sporazum i jako važan, te da je važan i za bezbednost evropskog kontinenta.
"Vidimo toliko ljudi koji zameraju Srbiji partnerstvo sa Kinom ili Rusijom, a sada ima partnerstvo sa Francuskom. To je jako velika promena. Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promena, velika hrabrost i velika šansa za Evropu i ovo je pokazatelj evropskog duha", rekao je Makron.
Dodao je da uvek postoje garancije kako bi Francuska sačuvala svoju intelektualnu svojinu.
"Budite sigurni da smo sve radili kako treba. Garancije postoje i imam poverenja da će biti kako treba. To je velika promena i doprinosi miru u Evropi", istakao je Makron.
On je podsetio da su u klubu "Rafala" Grčka i Hrvatska i da je to prilika za regionalnu integraciju.
Vučić je rekao da nam Francuska pruža podršku Srbiji na mnogo načina i zahvalio na tome Makronu, što je Francuska razumela poziciju Srbije koja nije laka.
Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.
"Ja sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, pre svega francuskom predsedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsednik Makron je podržavao i poslednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri", rekao je Vučić.
Predsednik rekao je i da je ideja o saradnji u oblasti nuklearne energije dve zemlje bila njegova, ističući da je nuklearna energija, čista energija.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako reaguje na negativnu kampanju oko nuklearne energije koja se povela u Srbiji uoči dolaska francuskog predsednika u našu zemlju, dodavši da "energija ne pada sa neba" i neko mora tu struju da proizvede.
"Da bismo imali tu struju, moraćemo da promenimo sebe i moraćemo mnogo da investiramo u budućnosti. Ukoliko to želimo. Ako ne želimo, nije problem i bez struje, kako hoćete. Ali te laži i besmislice ne mogu čak ni da komentarišem. Dakle, što se tiče nuklearne energije, to je čista energija, to je sigurna energija u kontrolisanim procesima, to je energija koja nema veze da li je vetar ili je sunce, da li je pala kiša ili nema veta. Te energije ima uvek, postojano je svakog dana. I to vam daje sigurnost, to daje sigurnost jednoj zemlji", ocenio je Vučić.

Makron: Srbiji je mesto u EU - EU treba Srbiju

Makron je izjavio je da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.
Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.
"U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva", rekao je Makron.
Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.
"Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to", rekao je Makron.
Dodao je da je razmena dve zemlje u oblasti kulture i intelektualnih delatnosti takođe doživela novi uzlet i istakao da je Francuska bila počasni gost na Beogradskom sajmu pre nekoliko meseci.
"Sutra ću imati zadovoljstvo i čast da posetim jednu od vaših velikih nacionalnih kulturnih ustanova koja se nalazi u Novom Sadu. Kao što vidite, sve to napreduje, a kako da ne pomenem ovde i Olimpijske igre. Kako ne pomenuti uspehe sporta i sportista koji nas približavaju, počevši od Novaka Đokovića. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga isto takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh", poručio je Makron.
Makron je naveo da je zabrinut zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, navodeći da ti potezi ne šalju dobar znak.
On je rekao da će Francuska i Nemačka posebno pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i da se zalažu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
On je čestitao Srbiji na odlukama koje je donela prošle godine, kako bi počela da sprovodi dogovore iz sporazuma potpisanog u Ohridu.
Podsetio je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo do sada.
U Palati Srbija razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji Srbije i Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
SRBIJA
Šta su sve potpisale Srbija i Francuska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala