00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako prerađeno i crveno meso utiče na organizam

CC0 / Unsplash/José Ignacio Pompé / Meso
Meso - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2024
Pratite nas
Konzumiranje prerađenog i crvenog mesa povećava rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, pa tako samo dva komada šunke dnevno povećavaju za 15 odsto takvu vrstu opasnosti, pokazala je najnovija studija.
Istraživanje, koje su sproveli eksperti sa Univerziteta Kembridž, obuhvatilo je dva miliona ljudi širom sveta, i pruža do sada najmasovniji dokaz koji povezuje crveno meso sa povećanim rizikom od dijabetesa, prenosi danas Gardijan.
Više od 400 miliona ljudi u svetu boluje od dijabetesa tipa 2 koji dovodi do slepila, otkazivanja bubrega, srčanih napada, moždanih udara i amputacije donjih ekstremiteta.
Rezultati najnovije studije ukazuju koliko je važan način ishrane da bi se to izbeglo, a preporučuje se ograničavanje konzumiranja prerađenog mesa, kao i neprerađenog crvenog mesa.
Istraživači su utvrdili da dnevno konzumiranje 50 grama mesnih prerađevina, odnosno dva komada šunke, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 15 odsto u narednih deset godina, a uzimanje 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, ili jedna male šnicle, uvećava taj rizik za 10 procenata.
Ekspert za Univerziteta Aston, Duejn Melor, kaže da je preporuka da se meso konzumira umereno kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, a da ishrana treba bude bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, pasuljem i ostalim vrstama sočiva.
“Sve to treba da bude praćeno redovnom fizičkom aktivnošću kako bi se minimizirao rizik od stvaranja dijabetesa tipa 2”, zaključio je Melor.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala