- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Požar u opštini Gacko: Srpska čeka helikopter iz Srbije, Sarajevo kaže da već imaju svoja dva

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPožar, ilustracija
Požar, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
Pratite nas
Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH uputio je dopis-urgenciju ka Ministarstvu komunikacija i saobraćaja u Savetu ministara, kao i Ministarstvu odbrane, a ne samo ministru inostranih poslova , u kome traže da hitno i bez odlaganja bude odobren dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije da bi pomogao gašenje požara na području opštine Gacko.
U dopisu je naglašeno da hitne situacije zahtevaju hitne reakcije, te da u ovom momentu nema mesta politici i međunacionalnim razračunavanjima, jer su ljudski životi i njihova imovina apsolutni prioritet.
Iz Kabineta su naglasili da su dobili saznanja da MIP još nije odobrio prelet i dolazak helikoptera MUP-a Republike Srbije koji bi pomogao u gašenju vatre, a samim tim i u saniranju materijalne štete i eventualnih nesreća koje mogu nastati ako se u najskorijem periodu požar ne stavi pod kontrolu, prenela je RTRS.
Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske aktivni su od juče na požarištu na teritoriji opštine Gacko sa jednim kju helikopterom tipa „koala“.
Reč je o veoma nepristupačnom terenu, a gašenje ometa jak vjetar i izuzetno visoka temperatura vazduha.Ovako široku požarišnu liniju veoma je teško lokalizovati angažovanjem samo jednog helikoptera, koji je juče do 12 časova izbacio 25 tona vode, uz nadljudske napore direktora Helikopterskog servisa Bobana Kusturića i njegovog tima, i s toga je pomoć helikoptera iz Srbije neophodna, javlja RTRS.

Šta kažu u Sarajevu

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da taj resor nije nadležan da odobri dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije.
Konaković je izjavio za sarajevske medije da ovo ministarstvo ne daje takva odobrenja, već da ono treba da stigne iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija, posle prethodne saglasnosti državnog Ministarstva odbrane.
Konaković je apelovao da zahtev za pomoć u gašenju požara bude upućen Oružanim snagama BiH.
„Mi smo dobili zahtev od Republike Srpske, čini mi se da je u pitanju Civilna zaštita i kao i u svim drugim slučajevima, naše dežurne službe zaprimaju tu vrstu zahteva i prosleđuju nadležnim institucijama na postupanje. Zahtev za dolazak kadeta smo poslali Graničnoj policiji, a ovaj dopis Ministarstvu saobraćaja i komunikacija i Ministarstvu odbrane BiH. Ministarstvo saobraćaja, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, nama izdaje tu vrstu dozvole, koju mi onda samo prosledimo. I u ovom slučaju, kao i u prethodnim, Ministarstvo spoljnih poslova nema nikakvu nadležnost da odobri ili zabrani, ili da preduzme bilo kakvu dalju aktivnost, osim da iskomunicira između ovih institucija“, rekao je Konaković.
Konaković smatra da je ovo, kako navodi, još jedan zlonameran napad na Ministarstvo spoljnih poslova BiH.
Drugo pitanje je, prema njegovim rečima, što je Republika Srpska zatražila pomoć Srbije za gašenje požara, a ne od Oružanih snaga BiH.
„Naravno da je indikativno. Oružane snage BiH u ovakvim situacijama pružaju tu vrstu podrške i za razliku od predstavnika vlasti u Republici Srpskoj, ja nikada ne bih kočio bilo kakvu akciju koja spasava ljudske živote ili sprečava štetu. Savet im je neka se obrate hitno OSBiH, ako im je zaista stalo do ljudi na tom prostoru, njihovih života i dobara“, naveo je Konaković.
Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je za "Avaz" da nema potrebe za dolet helikoptera iz Srbije jer već imaju spremna dva helikoptera.
„Od nas je zatražena saglasnost za angažman helikoptera iz Srbije, ali mi imamo spremna dva helikoptera sa posadama, vitlima i jedrima sa kapacitetom 1.000 litara. Zato nema potrebe za dolet helikoptera iz druge države. To bi bilo potrebno ako mi ne bismo mogli odgovoriti zadatku, ali u ovom momentu potrebno je samo da dobijemo zahtev iz RS“, rekao je on.
Naše posade su u ovom periodu stalno u pripravnosti, pratimo vremenske prognoze i vidimo da smo pogođeni toplotnim talasom i veoma visokim temperaturama, izjavio je ministar odbrane BiH.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala