- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene stanova u Srbiji godinama u porastu, najlakše se prodaju oni najskuplji

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovi Beograd
Novi Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Ove godine najskuplji stan prodat u Srbiji je na Vračaru i koštao je 1,22 miliona evra. U toj beogradskoj opštini najskuplji su kvadrati — idu i preko 10.000 evra, a garažno mesto košta čak 73.000 evra, pokazali su podaci Republičkog geodetskog zavoda.
Oni koji prodaju stanove kažu da cene već godinama rastu, ali da se za one skuplje, kupac lakše nađe bez cenkanja.
„Kupovina je kod nas postala stvar sigurnosti, ali i priliva kapitala. To je profitna stopa od nekih pet, šest odsto na godišnjem nivou. Recimo za 20 godina se isplati ta kupovina“, izjavio je Milić Đoković, sudski procenitelj za nekretnine.
Luksuzni stanovi u Novom Sadu i Nišu idu i do pola miliona evra
I dok se za manje stanove najviše gleda cena i broj kvadrata, kod luksuznih nekretnina cenu diktiraju dizajn, oprema, lokacija. Tu nema cenkanja, a plaća se uglavnom gotovinom. Takvi stanovi i u Novom Sadu i Nišu dostižu i pola miliona evra, navodi RTS.
„Luks stan kada se pojavi u ponudi on nije definisan po ceni po kvadratu nego je ceo paket uračunat i onda kada se to sabere dobijemo cene koje su po kvadratu negde četiri, pet, šest hiljada. To nije prava mera onog što se dobija, jer u tom paketu se dobija mnogo više nego što definiše cena po kvadratu“, rekao je Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine u Novom Sadu.
Luksuzni stanovi se traže i u Nišu.
„Uglavnom ih traže keš kupci. Kreditni kupci su više za neke jeftinije stanove koji se nalaze po obodima grada, a u centru grada luksuzne apartmane stanove, već opremljene, koji bi bili ili kao investicija za izdavanje ili za sam život traže isključivo keš kupci“, navela je Nevena Đorđević iz niške agencije za nekretnine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala