- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Da li se kod Mihinog naslednika krije ključ rešenja svih problema Srbije?

© Sputnik / Lola ĐorđevićDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije ima velike poteškoće za pronalaženje idealnog sistema igre spram igrača koje poseduje – već je dokazano da igra sa tri defanzivca uz dva ofanzivna krilna beka i nepostojeće zadnje vezne nije rešenje, pravog desnog beka i dalje nema, a Evropsko prvenstvo je sve bliže.
Srbija će morati nešto da promeni u svom sistemu ukoliko želi da se ne ponove katastrofalni rezultati sa prethodnog Mundijala u Kataru, selektor Dragan Stojković je pokušao sa uvođenjem desnog beka Milana Gajića u prijateljskom meču sa Rusijom, ali je njegov crveni karton posle svega 20 minuta bio znak za povratak na pređašnje stanje.
Još jednom je Stojković eksperimentisao, u pripremnoj utakmici protiv Austrije na desnog beka je smestio štopera Uroša Spajića koji je u decembru 2021. godine poslednji put igrao uz aut liniju, a kao rezultat toga su se pojavila dva brza gola protivnika.
Izjavio je Stojković da igra sa četiri fudbalera u poslednjoj liniji nije rešenje za Srbiju, ali da li je zaista i tako?

Motina revolucija

Fudbal napreduje iz godine u godinu, Srbija to svojom igrom ne prati, ali bi mogla da pronađe rešenje za svoje probleme – i to u ekipi koju je trenirao Siniša Mihajlović, a koju sada vodi Tijago Mota.
Bolonja je hit sezone u Evropi sa potpuno revolucionarnom formacijom koju je „izmislio“ Mota, navodeći da se radi o sistemu 2-7-2.
Za razliku od tradicionalnih koji se notiraju po linijama, odbrambenim, veznim i napadačkim, Mota svoj sistem označava po „koridorima“, deleći teren na levi, srednji i desni – na bočnima se nalaze po dva igrača, a u centralnom delu sedmorica, uključujući i golmana.
Baš je golman razlog zbog čega bi Srbija mogla da isproba novi sistem, u Motinoj ideji čuvar mreže je aktivni igrač, kao što je to slučaj sa srpskim čuvarom mreže Vanjom Milinković-Savićem.
Vanja je veoma talentovan kao fudbaler, odlično se služi nogama i često je začetnik akcija i u Motinom sistemu bi činio defanzivni trio sa bekovima – kako ih Srbija gotovo i nema, njihov posao ne bi bio da jurcaju uz linije, već da se vrate u poslednju trećinu i da dozvole centralnim bekovima da krenu napred kako bi učestvovali u organizaciji napada i stvarali višak u sredini.

Kako rešiti probleme

Srbija bi mogla da ima adute za takav sistem, uloge bekova koji se vraćaju u odbrambenu sredinu bi mogli da preuzmu desnonogi Nikola Milenković i levonogi Srđan Babić, dok bi kao libera, odnosno odbrambeni igrači sa zadatkom ulaska u sredinu i kreacije, mogli da odigraju Strahinja Pavlović i Nemanja Gudelj.
Postoje razlozi za opravdanost ovakve ideje, Pavlović je kod Stojkovića već igrač sa velikom slobodnom kreacije iz poslednje linije dok bi Gudelj objedinio mesta na kojima nastupa u poslednje vreme – mesta štopera i zadnjeg veznog.
Dala bi takva postavka, odnosno guranje štopera u vezni red, mnogo više mira i veznjacima Srbije među kojima nedostaje onih sa defanzivnim vrlinama – primera radi Saša Lukić i Sergej Milinković-Savić bi dobili podršku, a samim tim i slobodu da se izvlače na bokove, traže slobodne prostore i „hrane“ loptama kapitena Dušana Tadića koji bi potom mogao da ih distribuira pravim krilima, Andriji Živkoviću i Filipu Kostiću kojima daleko više odgovaraju napadački zadaci.

Kako napasti

U takvom sistemu 2-7-2 mesta ima za samo jednog klasičnog napadača, ali i on bi morao da ima više zadataka od jednostavnog čekanja na loptu u završnoj trećini – čini se da su Dušan Vlahović ili Luka Jović momci koji mogu da odgovore na te zahteve zbog načina igre u Juventusu odnosno Milanu, gde se često vraćaju nazad kako bi učestvovali u igri sa veznim fudbalerima i pravili viškove.
Takve postavke bi van startnih 11 ostavile standardne Aleksandra Mitrovića čak i kapitena Tadića jer bi na mestu „osmice“ koja je predviđena Motinim sistemom odlično mogao da se snađe mladi Lazar Samardžić koji već takvu ulogu ima u Udinezeu.
© Foto : chosen11.comPotencijalna formacija Srbije
Potencijalna formacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
Potencijalna formacija Srbije
Odluke su, na kraju krajeva, uvek na selektoru i njegovom timu, ali se čini da bi nekakva promena dosadašnjih ideja bila neophodna da bi se ostvario rezultat na Evropskom prvenstvu gde nema lakih protivnika, naročito ne u grupi gde se nalazi Srbija jer je čekaju Engleska, Danska i Slovenija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala