- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Voennoslužaщie boevogo rasčёta BPLA provodяt razvedku mestnosti na poligone Minoboronы RF - Sputnik Srbija

UŽIVO Direktor CIA: Ukrajina bi mogla biti poražena do kraja godine

Pratite nas
Ruski sistemi PVO oborili su rakete Točka-U, Vampir, male balone i dronove iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti. Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj, Kijevskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:23 18.04.2024
Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je članove američkog Kongresa da bi Ukrajina mogla biti poražena do kraja ove godine, piše list „Politiko“.
„Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli biti poraženi na bojnom polju do kraja 2024. godine ili barem da će (ruski predsednik Vladimir) Putin biti u poziciji da suštinski diktira uslove političkog rešenja“, rekao je on u Lengliju na događaju u Centru „Džordž Buš“.
21:30 18.04.2024
Poljska nema mogućnosti da isporuči sisteme za protivvazdušnu odbranu „patriot“ Ukrajini, izjavio je poljski premijer Donald Tusk po završetku sastanka Evropskog saveta.
„Kao što znate, Nemačka je još jednom dala primer, predavši sistem ‘patriot’ Ukrajini i pozvala one zemlje koje imaju slične mogućnosti da se pridruže ovoj inicijativi. Ovo se ne odnosi na Poljsku. Trenutno nemamo dovoljno ‘patriota’ da bismo mogli da ih delimo“, rekao je Tusk.
Istovremeno je rekao da su holandske vlasti spremne da finansiraju kupovinu jednog sistema „patriot“ za Ukrajinu.
20:50 18.04.2024
19:36 18.04.2024
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena je u četvrtak o novom pokušaju napada dronom na centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju direktora agencije Rafaela Grosija.
IAEA je nagovestila da je ovo treći napad na centar za obuku u poslednje vreme, posle dva slična incidenta prošle nedelje.
„Predstavnici Zaporoške nuklearne elektrane saopštili su timu IAEA koji se nalaze u objektu da je današnji dron neutralisan, ne navodeći nikakve detalje“, dodaje se u saopštenju IAEA.
Takođe se navodi da su stručnjaci IAEA čuli eksploziju u isto vreme, u 10.35 po lokalnom vremenu, kada je, kako je naknadno saopštila Zaporoška NE, došlo do pokušaja napada dronom.
19:14 18.04.2024
Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je da do samita Alijanse u Vašingtonu u julu ove godine neće biti uslova za pozivanje Ukrajine u Alijansu.
„Biću iskren, ne verujem da će se do samita u Vašingtonu steći uslovi da se Ukrajina pozove u NATO“, rekao je on, odgovarajući na pitanje ukrajinskog novinara na Forumu za bezbednost i odbranu u Vašingtonu.
19:07 18.04.2024
U Poljskoj je uz pomoć ukrajinskih specijalnih službi priveden osumnjičeni za pripremanje pokušaja ubistva predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).
„SBU i kancelarija generalnog tužioca Ukrajine su zajedno sa poljskim policajcima razotkrili… agenta koji je predlagao... pokušaj atentata na Vladimira Zelenskog“, navodi se u saopštenju Službe na Telegramu.
Kako je saopštila Služba bezbednosti Ukrajine, uhapšeni je predavao informacije o obezbeđenju poljskog aerodroma Žešov-Jasionka, koje je, navodno, trebalo da pomognu u pokušaju atentata na Zelenskog tokom njegove posete ovoj zemlji.
18:39 18.04.2024
Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su odluku o korišćenju prihoda od zamrznute ruske imovine u cilju vojne pomoći Ukrajini „odobrile sve zemlje Evropske unije“.
Ona je rekla novinarima i da računa da će ove godine u vojnu pomoć Kijevu biti investirano 2,5-3 milijarde evra od takvih prihoda.
18:07 18.04.2024
Oružane snage Ukrajine ne mogu da drže položaje na frontu zbog nedostatka municije, saopštio je novinar Oz Katerdži u članku za američki časopis „Forin polisi“.
„Situacija na liniji fronta već je postala kritična, jer ukrajinske snage teško održavaju svoje položaje bez municije potrebne za njihovu odbranu“, istakao je novinar.
On je takođe primetio da je ukrajinska vojska počela da jača svoje položaje mnogo sporije, što je otvorilo nove mogućnosti za napredovanje ruskih snaga. On je dodao da je bio začuđen što je skladište municije koje je obišao na frontu praktično prazno.
18:00 18.04.2024
Partneri iz NATO-a mogli bi Ukrajini isporučiti šest sistema „patriot“, što bi, zajedno sa sistemom koji se isporučuje iz Nemačke, činilo sedam, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
Prema njegovim rečima, u okviru NATO-a postoji mogućnost da se Kijevu isporuče dodatni sistemi „patriot“.
„Čuli smo da bi trebalo da ih bude sedam. Jedan je naš. Nadamo se da će se naći još šest“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare.
16:24 18.04.2024
Američki vojnici obučili su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika na poligonima u Nemačkoj, navodi se u zajedničkoj izjavi ministra vojske SAD Kristin Vormut i načelnika američke vojske Rendija Džordža.
Oni su istakli da su Sjedinjene Američke Države, između ostalog, Kijevu isporučile 21 sistem „hajmars“, jednu bateriju PVO sistema „patriot“, 31 tenk „abrams“ i 162 borbena vozila pešadije „bredli“.
15:22 18.04.2024
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
RUSIJA
Moskva poručuje: Ukoliko na Zapadu konfiskuju rusku imovinu – nećemo ih štedeti
15:15 18.04.2024
Međunarodni monetarni fond (MMF) uveren je da će potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem od 42 milijarde dolara za 2024. godinu biti zadovoljene, saopštila je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije.
Prema njenim rečima, fond će nastaviti da prati stanje stvari u ukrajinskoj ekonomiji.
13:29 18.04.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage uništile su operativni komandni punkt ukrajinske vojske „Sever“, dva lansera sistema S-300 i skladišta municije;
Ruski sistemi PVO za dan su oborili 251 ukrajinski dron, dve rakete „točka-U“ i 33 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača „vampir“;
Ruska vojska poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila je kontranapad ukrajinskih snaga. Protivnik je za dan izgubio do 590 vojnika;
Ruske snage odbile su dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;
Grupa trupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i porazila je četiri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj na avdejevskom pravcu i odbile su sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio do 130 vojnika dnevno;
ružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tri skladišta municije u južnodonjeckom pravcu;
11:47 18.04.2024
Ukrajinske trupe ponovo su napale jedinstveni centar za obuku u Zaporoškoj nuklearnoj stanici, javlja pres-služba stanice na Telegram kanalu.
„Dron je ponovo napao jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane. Bespilotna letelica je neutralisana iznad krova korpusa G, gde se nalazi centar za obuku Zaporoške nuklearke, gde se nalazi jedinstveni simulator reaktorske hale u svetu“, navodi se u tekstu.
U napadu niko nije povređen niti je bilo razaranja.
09:56 18.04.2024
Snažna eksplozija odjeknula je u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
08:35 18.04.2024
08:29 18.04.2024
Napad je izveden na položaj artiljerije Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Berislav, deo Hersonske oblasti koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, odakle ukrajinska vojska izvodi napade na Kahovku, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, napad je izveden i na Ivanovku, Novotjaginku, Zmijevku. Tom prilikom poginulo je oko 30 ljudi.
07:11 18.04.2024
Ruske oružane snage izvele su napad na područje vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinova u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, kao i na aerodrom u Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
Vojni aerodrom u Starokonstantinovu je stalna meta ruskih raketa. Prema rečima Lebedeva, tamo se spremaju da prime američke lovce F-16. U krugu vojnog aerodroma nalaze se skladišta municije, poligon, kao i fabrike armiranog betona i trafostanica.
Pored toga, prema rečima člana pokreta otpora, noću je izvršen napad i na jedno predgrađe Harkova, za sada nema konkretnih informacija.
Lebedev je saopštio da je izvestio i da je u 06.40 pogođen aerodrom u gradu Kolomja, Ivano-Frankivska oblast, gde je došlo do detonacije. Nekoliko minuta kasnije, serija eksplozija odjeknula je u samom Ivano-Frankivsku, gde su, prema njegovim rečima, pogođena skladišta, a nad gradom se nadvio stub dima.
07:06 18.04.2024
Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.
Eksplozije su se čule i u Kijevskoj oblasti.
07:04 18.04.2024
Protekle noći, dežurni sistemi PVO oborili su dve rakete Točka-U, 19 raketa Vampir, 5 malih balona i 20 dronova iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Protekle noći, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši terorističke napade na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije operativno-taktičkim projektilima Točka-U, višecevnim raketnim sistemom RM-70 Vampir, bespilotnim letelicama i balonima malih dimenzija“, navodi se u saopštenju.
Dežurni PVO sistemi uništili su dve operativno-taktičke rakete, 19 projektila, 16 dronova i dva mala balona iznad teritorije Belgorodske oblasti, tri bespilotne letelice iznad teritorije Rostovske oblasti, a presreli su i jedan dron i uništili tri mala balona iznad Voronješke oblasti.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala