- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Intervju Lavrova za Sputnjik: Zapad u agoniji i histeriji /video/

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2024
Pratite nas
Insistiranje Zapada na temu poraza Rusije odražava njihovu agoniju i histeriju, međutim, Zapad je svestan toga da je u toku formiranje novog ravnopravnog svetskog poretka, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Propagiranjem te teme o porazu Rusije, isticanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada ne odražava toliko militantno raspoloženje, koliko agoniju i histeriju“, rekao je Lavrov u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.
Lavrov je kazao i da izjave Zapada o potencijalnom gubitku uticaja, reorganizaciji sveta od strane Rusije i njenih partnera odražavaju razumevanje aktuelnog procesa formiranja novog i pravednog svetskog poretka.
Zapad je, pored tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, dodao je on. Osvrnuo se i na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije, rekavši da ona predstavlja iskreno priznanje Brisela.
Govoreći o sankcijama, Lavrov je rekao Zapad neograničeno povećava sankcioni pritisak na Rusiju ne uzimajući u obzir kake će to imati posledice.
„Oni potpuno nepromišljeno povećavaju ove sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i pre specijalne vojne operacije, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće – i u drugim oblastima“, naglasio je on.

Ako dođe do pregovora - nećemo praviti pauze u borbama

Rusija u slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je Lavrov.
„Iako smo rekli da smo spremni za pregovore mi nećemo praviti nikakve pauze u borbama. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, ovde nije samo reč o stanju na terenu, već i o ustavnim izmenama budući da su u sastav Rusije ubačeni novi regioni.
Lavrov je istakao i da Rusija nema poverenje u kijevsko rukovodstvo.
Ruski šef diplomatije je takođe rekao i da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja. Rusija uvek bira put pregovora umesto vojnih rešenja, o čemu je u više navrata govorio i ruski lider Vladimir Putin, dodao je on.
Lavrov je istakao da je Rusija potpuno uverena da treba nastaviti specijalnu vojnu operaciju. On je dodao da Rusija izražava spremnost za pregovore i da je zaista tako ali da su razgovori s Vladimirom Zelenskim besmisleni zato što se, kako je rekao, njegove gazde plaše da izgube svoju hegemoniju.
Rusija se "bavi" Ukrajinom zato što Kijev stvara pretnju za Moskvu, objasnio je ministar. On je dodao da je politika SAD doživela fijasko u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i u neposrednoj blizini Vašingtona, na Haitiju, gde u ovom trenutku "divlja banditizam".
"Mi se Ukrajinom bavimo upravo zato što se tamo stvara pretnja, a za njih je pretnja minimum narko trgovina iz Haitija", naveo je Lavrov.

O mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

„Formula Zelenskog“ bi trebalo da bude odbačena kao osnova rešavanja ukrajinskog konflikta, potrebno je razgovarati na osnovama na kojima je Rusija spremna da se dogovara, izjavio je Lavrov.
On je rekao da Rusija poštuje stavove Kine koja je pozvala da se napravi mirovna konferencija koja će biti prihvatljiva i za Rusiju i za Ukrajinu.
„To znači da polazna tačka neće biti `formula Zelenskog`, štaviše, nju treba ostaviti po strani. Potrebno je pričati na osnovama koje su za nas prihvatljive i na kojima je moguće dogovarati se“, istakao je.
Pritom, dodao je Lavrov, Švajcarska se od jedne neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku državu, upravo stoga Rusija smatra da to nije dobra platforma za pregovore.

Nema nikakvog smisla u pričama o napadu Rusije na zemlje Evrope

Lavrov je takođe naglasio da nema nikavog smisla u pričama da će Rusija napasti zemlje Evrope.

„Nema nikakvog smisla da Moskva napada zemlje Evrope, tamo samo plaše pretnjom iz Rusije. U poslednje vreme u evropskim zemljama plaše birače ruskom pretnjom u svetlu predstojećih izbora. Međutim, ako oni sami požele da se granice NATO približe našim granicama u Ukrajini, mi to nećemo dozvoliti“, poručio je ruski ministar.

On je ocenio da evropski političari govore o tome da Rusija navodno planira da napadne zemlje EU kako bi od parlamenata dobili više para za nastavak rata u Ukrajini.
„Moglo bi se reći – paranoja i da se potom zaboravi na to, ali je po mom mišljenju reč o lukavijem planu. Njima je preko potrebno da iskamče od svojih parlamenata novac za nastavak rata“, objasnio je Lavrov.
Prema njegovim rečima, sada se upravo evropski lideri zalažu da se Ukrajina pumpa oružjem.
„Borelj, Šolc, Ursula fon der Lajen – oni su već toliko nedvosmisleno i grubo presekli sve puteve, rekli da je Rusija neprijatelj i da Rusiju treba uništiti, ne dozvoliti da pobedi, spasiti Ukrajinu. Oni su naprosto kao političari gotovi ako se makar nešto ne izmeni u toj retorici“, naglasio je ministar.

Rusija nije pozvana na obeležavanje 80.godišnjice iskrcavanja u Normandiji

Rusija nije pozvana na obeležavanje 80.godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, izjavio je Sergej Lavrov.
„Nisu nas pozvali. Oni imaju takav manir. Kad nešto nameravaju da rade ne mogu da ostanu pristojni. Pristojni ljudi prvo pošalju pismo, a onda to objave u medijima. A oni kažu – evo, pozvaćemo ih, ali ne i Putina, već nekog tamo. A nisu pozvali nikog uopšte“, primetio je Lavrov.

Rusija prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju

Rusija se nada da je Izrael odgovorio Teheranu na takav način da pokaže da nije zainteresovan za eskalaciju konflikta sa Iranom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
On je istakao da je Rusija u poslednjim kontaktima sa izraelskim kolegama prenela da Iran ne želi dalju eskalaciju.
„Održani su telefonski kontakti između rukovodstva Rusije i Irana, između naših predstavnika i Izraelaca. Jasno smo shvatili u tim razgovorima i preneli Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju“, rekao je Lavrov u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.
Takođe je napomenuo da Iran ne poseduje nuklearno oružje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala