- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nezvanični rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: Najviše glasova dobio HDZ, ali nema većinu

© AP Photo / Darko VojinovicAndrej Plenković snimljen posle glasanja
Andrej Plenković snimljen posle glasanja - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori i prema nezvaničnim rezultatima, vodi vladajući HDZ sa partnerima koji ne može samostalno da formira vladu. Kako su preneli hrvatski mediji, predstoje razgovori i pregovori o parlamentarnoj većini.
Na osnovu 86,85 odsto obrađenih biračkih mesta, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ i partneri su osvojili 61 mandat, a SDP sa partnerima 42 mandata.
Domovinski pokret i partneri osvojili su 13 mandata, Most i partneri 11 mandata, Možemo i partneri 10 mandata, IDS i partneri 3 mandata, Nezavisna platforma Sever 2 mandata i Fokus, Republika 1 mandat.
Za većinu u Saboru stranka mora imati 76 mandata i gotovo je nemoguće sada prognozirati ko bi mogao da sastavi vladu.
HDZ je prema trenutnim rezultatima pobednik ovih izbora, a u SDP kažu da im je cilj bio da ostanu najuticajnija opoziciona stranka spremna da formira vladu, preneli su hrvatski mediji. Predstoje razgovori, pregovori i dogovori o novoj parlamentarnoj većini, mada su u HDZ uvereni da će i u trećem mandatu u kontinuitetu ostati na vlasti.
Na izbore je, prema podacima Državnog izbornog poverenstva, izašlo 61,46 odsto odnosno 1.605.472 upisanih birača.
Izbori su prvi put održani u sredu, zbog čega je u Hrvatskoj danas bio neradan dan.
Oko 3.700.000 građana Hrvatske sa pravom glasa biralo je članove 11. saziva Sabora. Na ukupno 165 lista našlo se 2.302 kandidata koji su se nadmetali za 151 mandat u parlamentu.
Glasalo se i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U Srbiji su juče i danas bila otvorena tri biračka mesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj – jedno u Beogradu, a dva u Subotici. Pravo glasa u Beogradu imalo je 19.300 građana, a u Subotici 17.700 birača.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala